Od danas primjena ekonomskog državljanstva

Dodajte komentar

U Crnoj Gori danas stupa na snagu odluka vlade o ekonomskom državljanstvu, koja omogućava zainteresovanim stranim investitorima da mogu dobiti crnogorski pasoš, ulaganjem u razvojne projekte.

Ekonomsko državljanstvo biće dostupno za najviše 2.000 investitora, a program preko kojeg se može ostvariti ekonomsko državljanstvo trajaće tri godine, prenosi Agencija Anadolija.

Jedan od uslova je da za crnogorsko državljanstvo može aplicirati stranac koji u Crnoj Gori ili drugoj državi nije pravosnažno osuđen i za kojeg je agent za ocjenu međunarodne podobnosti dao pozitivno mišljenje, uključujući dokaz o porijeklu novca namijenjenog za uplatu i ulaganja u skladu sa ovom odlukom.

Investitor može steći crnogorsko državljanstvo po nekoliko načina – prijemom po osnovu posebnog programa ako je na račun uplatio 100.000 eura za razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave.

Takođe, državljanstvo može steći i ako je na račun uplatio najmanje 450.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici, primorskom regionu ili iznos od 250.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u sjevernom ili središnjem regionu Crne Gore.

Novac će biti uplaćivan u poseban fond iz kojeg će se finansirati izgradnja infrastrukture u manje razvijenim opštinama, prije svega na sjeveru države.

Odlukom je precizirano da će kontrolu uplata nadzirati nezavisni revizor.

(Anadolija)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *