Top 5 tajnih prototipova Porschea (video)

Dodajte komentar

Razvojno-istraživačko odjeljenje Porschea već decenijama izrađuje prototipove koji obično prethode nekom serijskom modelu, ali ponekad i ne, zbog čega često ostanu nepoznati široj javnosti.

Porsche u svojoj zaostavštini ima mnoge zanimljive i rijetke automobile, među kojima posebno mjesto zauzimaju prototip vozila. Ovom prilikom, njemački proizvođač odabrao je 5 zanimljivih testnih automobila koji su manje poznati zaljubljenicima u četvorotočkaše.

Na 5. mjestu je Porsche 984, aerodinamični roudster lake konstrukcije iz sredine 1980-tih godina. Ovaj auto težak svega 880 kg opremljen je motorom od 135 ks (99 kW) i mogao je da dostigne brzinu od 220 km/h.

Osnovna zamisao inženjera bila je da prednost daju maloj masi automobila i niskom otporu vazduha, a ne veoma snažnom motoru, kako bi postigli zadovoljavajuće vozne karaktristike.

Ipak, Porsche 984 je na kraju ostao samo na nivou prototipa.

Na poziciji 4 našao se Porsche Cayenne Cabrio iz 2002. Ovo vozilo zasnovano na prvoj generaciji produkcijskog SUV-a Cayenne imalo je rol-bar u Targa stilu, a zanimljivo je i po specifičnom zadnjem dijelu koji je imao dva različita dizajna uklopljena u jedan automobil.

Ni ovaj prototip nije doživio serijsku verziju.

Sličan slučaj je sa Porscheom 911 Carrera 3.2 Speedster iz 1987. koji se na listi nalazi na trećem mjestu.

Zamišljen kao trkački jednosed iz nekih prethodnih epoha, automobil ima kokpit inspirisan Porscheom 550 Spyder iz 1950-tih. Za pogon je upotrebljen motor od 231 ks, a maksimalna brzina iznosi 245 km/h.

Sa druge strane, Porsche Panamericana na poziciji broj 2 nije konstruisan zbog testiranja nekog novog koncepta, već kao unikatan, potpuno funkcionalan automobil.

Panamericana je bila poklon Feriju Poršeu, sinu osnivača kompanije, za njegov 80. rođendan.

Automobil je dizajniran 1989. za svega nekoliko mjeseci i imao je sklopivi mekani krov koji se pričvršćivao pomoću patent zatvarača. Sa svojih 250 ks mogao je da pojuri do 210 km na sat.

Mesto broj 1 na ovoj listi Porsche je rezervisao za jedan od najsavremenijih prototipova 918 Spyder “Rolling Chassis”.

Ovaj automobil nije imao kompletiranu karoseriju, ali je veoma značajan jer je na njemu ispitivan, tada još novi, Porscheov koncept hibridnog pogona kasnije primenjenog u produkcijskom modelu 918 Spyder.

Za razliku od serijske verzije, prototip je imao nešto skromniju snagu pogonskog sistema od 550 “konja”.

Kako izgledaju ovi zanimljivi prototipovi Porshea možete pogledati u videu:

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *