Juncker poručio Britaniji: Saberite se i kažite šta želite oko Brexita

Dodajte komentar

Tri mjeseca prije izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker zatražio je u nedjelju od Londona da razjasni što želi kada je riječ o njihovim budućim odnosima te ga pozvao da se “sabere”.

Govoreći u intervjuu za Die Welt am Sonntag, Juncker je rekao: “Moja molba je sljedeća: Saberite se i kažite nam šta želite. Naša predložena rješenja su na stolu već mjesecima.”

Britanija bi trebalo da izaže iz EU-a 29. marta. No, to bi se moglo dogoditi bez sporazuma o razdruživanju s EU-om kojem se mnogi britanski parlamentarci protive, uključujući i vladajuće konzervativce. Sve su glasniji i pozivi da se održi drugi referendum.

Na pitanje o budućim odnosima između EU-a i Britanije, Juncker je rekao kako smatra da je “potpuno nerazumno da dio britanske javnosti vjeruje da EU treba sam predložiti rješenje za sve buduće britanske probleme”.

Dodao je da bi pripreme za buduće odnose mogle početi dan nakon što britanski parlament odobri sporazum o razdruživanju.

Glasanje u donjem domu britanskog parlamenta trebalo bi da se održi 15. januara.

“Imam utisak da većina britanskih zastupnika gaji duboko nepovjerenje i u EU i gđu. May”, rekao je.

“Insinuira se da je naš cilj da zadržimo Ujedinjeno Kraljevstvo u EU-u na sve moguće načine. To nije naša namjera. Sve što mi želimo je jasnoća u pogledu naših budućih odnosa. I mi poštujemo rezultat referenduma”, dodao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *