Bokan: Naši strateški planovi idu u pravcu širenja na region

Dodajte komentar
Dragan Bokan

Podatak da je siva ekonomija 30 do 40 odsto BDP-a je nešto što zahtijeva krajnju ozbiljnost. Siguran sam da će premijer i resorni ministri sve uraditi da se u narednoj, 2019. godini smanji siva ekonomija. Na taj način će spasiti sve kompanije koje rastu i posluju u zoni regularnosti, a tako i crnogorsku privredu od ljudi i kompanija koje jačaju sivu ekonomiju u našoj zemlji, izjavio je predsjednik odbora direktora Volija Dragan Bokan u intervjuu Pobjedi.

Istakao je da ga raduje stav premijera Duška Markovića koji je imao prilike da čuje u Privrednoj komori kada je dao do znanja svim privrednicima koji su u sivoj zoni da će se država obračunati sa njima.

POBJEDA: Kakvi su rezultati Vašeg logističkodistributivno otkupnog centra, nakon skoro godinu i po rada?

BOKAN: Logističko-distributivni centar je ostvario naša predviđanja i predstavlja okosnicu naše distributivne djelatnosti, kao i otkupa i plasmana poljpprivrednih proizvoda. Od otvaranja do danas u LDC je zaprimljeno 78.548,9 tona, a otpremljeno 50.625,9 tona robe široke potrošnje na različitim temperaturnim režimima. Prosječan dnevni lager iznosi 3,5 miliona eura sa koeficijentom obrta zaliha od 1,38. Procesi u LDC-u počivaju na WMS-u, softverskom rješenju za upravljanje skladištem. Kao direktnu posljedicu korišćenja ovog softvera imamo veću pro duktivnost po radniku, veću tačnost u odvajanju i otpremi robe, tačno stanje zaliha, dobar rezultat na popisu.

Za nas je posebno važan sektor otkupa i plasmana voća i povrća. Nabavka se realizuje kroz otkup poljoprivrednih proizvoda od domaćih proizvođača kao i uvozom iz inostranstva, što je neophodno kako zbog navika naših potrošača, tako i zbog nedovoljnih količina koje su nam dostupne iz domaće proizvodnje.

POBJEDA: Kako se razvija projekat Volija na lokalitetu Sas?

BOKAN: Napravili smo ozbiljan iskorak u poslovanju opredjelivši se za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, na površini od | 70 hektara u neposrednoj | blizini Šaskog jezera. Po| četkom godine smo očisti1 li zemljište, krčena je šuma ‘ koja se prostirala na oko 20 hektara, izgradili smo osam, a preostalo nam je još 5 kilometara ograda. Obavili smo pripremne radove, podigli tri plastenika površine od 1.500 kvadrata, uspostavili kanalsku mrežu za atmosferske padavine, a proljetos posadili raznovrsne povrćne kulture, tako da smo ove godine već ponudili svojim kupcima prve proizvode iz našeg uzgoja.

Mišljenja sam da je u proizvodnji ozbiljan potencijal koji pokazuje da se mogu ostvariti rezultati u poljoprivrednoj proizvodnji zasnovanoj na modernim tehnologijama i uz puno ličnog angažovanja. Ovo nije samo bitan projekat za Voli. Njegov značaj je širi, u pitanju je razvoj proizvodnje na zemljištu koje je dugi niz godina bez razloga bilo zanemareno. Poznato je da se kod nas obrađuje vrlo malo zemljišta u odnosu na ukupne površine, a poljoprivredno zemljište Šas se posljednjih 40 godina nije obrađivalo.

Očekivanja su velika jer nemamo pravo da budemo prosječni. Ozbiljnim pristupom i podizanjem nivoa stručnosti u poljoprivrednoj proizvodnji može se smanjiti uvoz velikog broja poljoprivrednih proizvoda. U sklopu prostora koji se gradi na imanju, projektovan je i otkupni centar, koji se prostire na površini 2.300 kvadrata, a čija je izgradnja u toku, što je od izuzetnog značaja za okruženje u kojem se nalazimo i ljude koji se u tom dijelu naše zemlje bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Dalji razvoj našeg agrarnog sektora može ići u više pravaca, ali za početak nam je cilj da se u naredne dvije godine sve površine posade, obuče zaposleni i savladaju svi segmenti proizvodnje, kao i da se lokalni poljoprivredni proizvođači poučeni našim primjerom počnu razvijati u ozbiljna poljoprivredna gazdinstva, kao i da se uspostavi prerada naših proizvoda kroz jedan ili više manjih proizvodnih pogona. Poljoprivredno dobro Šas je primjer na kojem država može zasnovati svoj strateški plan za izdavanje poljoprivrednog zemljišta u višegodišnji zakup i na taj način vratiti u obradu i proizvodnju velikibroj hektara polj oprivrednog zemlj išta koj e se trenutno ne obrađuje. Na žalost, u budućnosti očekujemo problem sa nedostatkom sezonskih radnika za sadnju i berbu, kao i već vidljiv problem stručnog kadra.

POBJEDA: Ko je vaša najveća konkurencija u Crnoj Gori?

BOKAN: Ukoliko se pitanje odnosi na našu maloprodajnu djelatnost, na našem tržištu je prisutno više trgovačkih lanaca i imamo oštru konkurenciju koja nas podstiče da budemo sve bolji.

POBJEDA: Šta mislite zašto u Crnu Goru ne dolaze veliki strani trgovački lanci?

BOKAN: Ne treba zaboraviti da je crnogorsko tržište malo i da zbog njegovih formata strani lanci nijesu još uvijek prisutni kod nas. Ali, očekivano je da će se to ubrzo promijeniti. Sa dolaskom novih lanaca, promijeniće se slika tržišta,kao što se već desilo u Hrvatskoj i Srbiji, došlo je do promjene u strukturi asortimana i u potpunosti se promijenio odnos prema domaćoj privredi. Jasno je šta možemo da očekujemo od internacionalnih giganata koji su fokusirani na plasman svojih robnih marki. Mišljenja sam da privreda i proizvođači, kao i trgovci koji ne treba da se iscrpljuju lošom poslovnom politikom, još uvijek imaju priliku da što bolje iskoriste period dominacije domaćih tgovačkih lanaca i što bolje pozicioniraju svoje proizvode, jer sam siguran da domaća proizvodnja neće biti dobro pozicionirana u lancima koji dolaze u odnosu na ono što imaju u domaćim lancima. Ukoliko iskoristimo vrijeme do dolaska stranih lanaca, ojačaćemo trgovinu i proizvodnju.

POBJEDA: Koliko zaposlenih imate i kolika je prosječna kompanijska plata?

BOKAN: Naša kompanija bro ji 2100 zaposlenih, a u toku ljetnje sezone dodatno angažujemo 250 radnika. Voli je najveći poslodavac u zemlji, a pri tom, može se pohvaliti sa najvećim ličnim dohocima kada je u pitanju trgovačka branša. Svojim radnicima uredno isplaćujemo primanja i uplaćujemo pune doprinose. Prosjek bruto zarada u našoj maloprodaji za 11 mjeseci 2018. godine iznosi 660,61 euro. POBJEDA: Kako komentarišete očekivanja Vlade iz Programa reformi od 2019. do 2021. da u narednoj godini porastu plate u privatnom sektoru, uz zadržavanje istih zarada u javnom?

BOKAN: Nisam upoznat sa navedenim, ali se nadam da ćemo ostvariti naš plan da u narednoj godini uvećamo plate našim radnicima.

BOKAN: Naši strateški planovi idu u pravcu širenja na region. Nama su najinteresantnija tržišta koja nas okružuju, mislim da imamo mnogo da ponudimo i da će to biti nova, uspješna etapa našeg poslovanja.

POBJEDA: Da li podržavate da prodavnice ne rade nedjeljom?

BOKAN: Podržavam, ali treba voditi računa i o potrebama potrošača i ne treba biti isključiv. Smatram da je neophodno da se shodno određenim neradnim danima u Crnoj Gori, odrede i dani radnih nedjelja, odnosno da se odredi dežurstvo nedjeljom, kao i radne nedjelje uoči određenih praznika, kao i radne nedjelje tokom turističke sezone.

(Izvor: Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *