Za startapove 4,5 miliona eura

Vlada je u četvrtak usvojila Program Ministarstva nauke za podsticanje inovativnih startapova u našoj državi, koji će doprinijeti uspostavljanju atraktivnih uslova za inovativni ekosistem, saopšteno je juče iz ovog resora.

Program, uz koji je usvojen i Akcioni plan za period od 2019. do 2021. godine, rezultat je, kako je navedeno u saopštenju, polugodišnje saradnje u okviru nacionalnog partnerstva za kreiranje inovacionog ekosistema i ekspertske podrške, dobijene kroz projekat iz programa Horizont 2020.

“Program sadrži mjere za uklanjanje zakonskih barijera, razvoj naprednih finansijskih šema, podsticanje i privlačenje talenata sa ciljem intenziviranja kreiranja znanja i novih vrijednosti, preduzetničke kulture i pristupa tržištima za inovativne i preduzetničke projekte”, istakli su iz Ministarstva nauke.

Za podsticanje inovativnih startapova tokom tri godine predviđeno je oko 4,5 miliona eura.

Država će plasirati startapovima i akterima u podršci ekosistemu oko 1,3 miliona eura, dok je iz opštinskih budžeta planiran plasman u iznosu od milion eura. Oko 1,7 miliona predviđeno je da se obezbijedi kroz donacije za infrastrukturu i podizanje kapaciteta, od čega je više od milion eura već ugovoreno putem nacionalnih IPA fondova. Oko pola miliona eura iznosiće troškovi implementacije Programa, u vidu angažovanja stručnog kadra, studija, izradu informacione platforme, obuke i promocije precizirano je u saopštenju. Uticaj Programa biće vidljiv, između ostalog, kroz, kako je napisano, povećanje broja inovativnih startapova s ambicijom rasta i njihovog kvaliteta kroz efikasnije korišćenje najsavremenijih znanja dostupnih u državi ili inostranstvu.

“Očekujemo da se zahvaljujući planiranim fiskalnim mjerama poveća broj poslovnih subjekata koji se bave istraživanjem, razvojem i inovacijama, kao i onih koji afirmišu digitalno poslovanje. Povećao bi se i broj kako domaćih tako i stranih investitora iz privatnog sektora koji ulažu u startap preduzeća u Crnoj Gori”, naglasili su iz Ministarstva nauke.

Jedan od osnovnih ciljeva programa je, kako je navedeno, podsticanje povećanja investicija iz privatnog sektora.

Check Also

Željezarci: Ako do ponedjeljka ne bude poziva iz EPCG, počinjemo proteste

Radnici Željezare na današnjem zboru odlučili su da čekaju do ponedjeljka 6. februara zvaničan poziv …

Leave a Reply

Your email address will not be published.