Svaki četvrti građanin žrtva korupcije

Dodajte komentar

Da je korupcija prisutna u zdravstvu smatra najveći broj ispitanika (20,2 odsto), na drugom mjestu je državna uprava sa 13,9 odsto, dok su na trećoj poziciji inspekcije službe (11,7 odsto), a slijede ih policija, sudstvo, carina.

Skoro svaki četvrti građanin Crne Gore (23,7 odsto) bio je ponekad ili često uslovljen davanjem poklona ili novca kako bi ostvario svoja prava kod državnih, odnosno organa lokalne samouprave, pokazalo je istraživanje Agencije za sprečavanje korupcije (ASK). Najveći procenat ispitanika (74 odsto) odgovorilo je da prilikom ostvarivanja svojih prava kod državnih ili organa lokalne samouprave nijesu bili uslovljeni zahtjevom za davanje poklona ili novca od strane bilo kog službenika.

Najveći broj građana (79,7 odsto) je izjavio da nikada nije ponudilo neku vrstu poklona ili novca kako bi ostvarili svoja zakonska prava. Na drugoj strani, skoro svaki šesti ispitanik je odgovorio da je ponekad ponudio neku vrstu poklona, odnosno novca, dok je 2,5 odsto ispitanika odgovorilo da je veoma često ponudilo neku vrstu poklona ili novca kako bi ostvarili svoja zakonska prava.

Među ispitanicima koji su nudili mito najzastupljeniji su ispitanici muškog pola, starosti više od 64 godine, koji imaju sopstveni biznis i žive na sjeveru Crne Gore, navodi se u istraživanju koje je objavila ASK.

Nešto manje od polovine ispitanika (46,1 odsto) je odgovorilo da nikada nijesu čuli da je neko iz njihove neposredne okoline bio uslovljen od strane službenika zahtjevom za mito. Na drugoj strani, 41 odsto ispitanikaje veoma često ili ponekad čulo da se neko iz njihove okoline suočio sa traženjem mita.

“U najvećem procentu građani Crne Gore smatraju da nikada nije u redu dati novac službeniku u javnom sektoru kako bi se ostvarila prava koja im po zakonu pripadaju; dati poklon službeniku u javnom sektoru kako bi se ostvarila neka prava koja im po zakonu pripadaju (71,8 odsto); učiniti uslugu službeniku u javnom sektoru kako bi se ostvarili prava koja im po zakonu pripadaju (71,4), dok svaki peti ispitanik (20,6 odsto) smatra da je ponekad u redu učiniti uslugu službeniku u javnom sektoru kako bi se ostvarila neka prava koja im po zakonu pripadaju”, pokazuje istraživanje.

Da je korupcija prisutna u zdravstvu smatra najveći broj ispitanika (20,2 odsto), na drugom mjestu je državna uprava sa 13,9 odsto, dok su na trećoj poziciji inspekcije službe (11,7 odsto), a slijede policija, sudstvo, carina…

Prema mišljenju građana, korupcija je najmanje zastupljena u kulturi, sportu i medijima.

Kao osnovne uzroke za pojavu i prisutnost korupcije građani navode nedostatak građanske svijesti i odgovornosti o štetnosti korupcije (29,7 odsto); niska primanja službenika u državnim i opštinskim službama (17,8 odsto); nedostatak preventivnih mjera i edukativnih kampanja (14,8 odsto) i neefikasnost organa zaduženih za borbu protiv korupcije i nepotizam (13,3 odsto), pokazalo je istraživanje.

Najveći broj ispitanika (42,6) smatra da je nivo korupcije ostao isti kao prije godinu dana. Da se prisutnost korupcije djelimično povećala u crnogorskom društvu mišljenja je 11,3 odsto ispitanika, dok svaki peti smatra da je nivo korupcije manji u odnosu na prethodnu godinu.

Istraživanje je pokazalo da bi 39,6 odsto ispitanika prijavilo slučaj korupcije. Ipak, sa druge strane većinu čine oni koji to ne bi uradili.

Korupciju ne bi prijavilo 44,9 odsti građana, dok 15,5 procenata ispitanika nije željelo da odgovori na ovo pitanje. Oni koji su najspremniji da prijave korupciju su muškarci, starosti od 55 do 64 godine, sa završenom višom školom, penzioneri i uglavnom stanovnici centralne regije navodi se u istraživanju.

(Dan)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *