Istraga o poslovanju Atlas grupe: Sumnjive višemilionske transakcije Global karbona

Dodajte komentar

Dosadašnja hapšenja bivših i sadašnjih službenika Atlas banke i Invest banke Montenegro, kao i naređenje specijalne državne tužiteljke da se uhapsi prvi čovjek Atlas grupe, u okvuiru koje posluju ove dvije banke, Duško Knežević, vezana su za transakcije kompanije Global karbon u periodu od 2008. do 2010. godine. Global karbon je još jedna Kneževićeva firma, čiji je osnivač IBM.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević naredila je juče hapšenje Duška Kneževića, troje njegovih sadašnjih i bivših saradnika. Knežević, međutim, nije priveden u Specijalno tužilaštvo jer je već petnaestak dana u Londonu, dok je  B.B, Đ.Đ. i M.N. nakon višesatnog saslušanja određen pritvor do 72 sata.

Advokat Zoran Piperović, zastupnik Duška Kneževića, kazao je da ne zna što se njegovom branjeniku stavlja na teret, ali je potvrdio da ga je vlasnik Atlas grupe kontaktirao juče ujutro.

“Tačno je da me je gospodin Knežević kontaktirao telefonom, ne rekavši mi gdje se nalazi, a ja zbog pristojnosti nisam pitao gdje”, je rekao je Piperović Pobjedi i dodao da su se dogovorili da mu dostavi punomćje u elektronskoj formi, o čemu je telefonski obavijestio specijalnu tužiteljku Lidiju Vukčević.

Punomoćje mu, kako je objasnio advokat Piperović, treba da bi prisustvovao saslušanjima Kneževićevih saradnika.

Zastupnik Đ. Đ., advokat Lazar Aković, izjavio za Pobjedu da je njegov branjenik zadržan 72 sata nakon saslušanja kod tužiteljke Lidije Vukčević, zbog mogućeg uticaja na svjedoke. Aković je kazao da je Đ.Đ. izjavio da se ne osjeća krivim i najavio je podnošenje žalbe na odluku o pritvoru.

Prema saznanjima Pobjede, ova hapšenja su vezana za transakcije kompanije Global karbon u periodu od 2008. do 2010. godine. Global karbon je još jedna Kneževićeva firma, čiji je osnivač Invest banka Montenegro.

Sumnja se da je novac sa računa IBM-a prebacivan na račun Global karbona, a odatle na račune kompanija čiji su izvršni direktori i ovlašćena lica radila u drugim Kneževićevim kompanijama. Potom se novac prebacivao dalje, ali se nije vraćao banci.

Kako je Pobjedi nezvanično rečeno, sumnja se da se radi o višemilionskim iznosima, a tačne cifre bi trebalo da pokaže vještačenje.

Iz Atlas grupe juče nije bilo reakcija na ova privođenja i zahtjev za hapšenjem predsjednika. Iz kompanije koja radi PR za Kneževića je rečeno da bi moglo da se pojavi saopštenje, što se nije desilo.

Specijalno policijsko odjeljenje podnijelo je ranije, zbog nelegalnog pribavljanja više od pola milijarde eura, krivične prijave protiv 174 osoba i firmi, a među osumnjičenima je i šest bivših i sadašnjih službenika Atlas banke.

Centralna banka je uvela privremene mjere u Atlas i IBM banku 7. decembra ove godine. Privremene mjere su uvedene zbog velikog broja kredita koji se nisu vraćali, kao i zbog toga što banka nije prodavala nekretnine koje je uzela u fiduciju za te kredite.

Osim toga, likvidnost Atlas banke je bila poljuljana jer je po pravosnažnoj sudskoj presudi platila 12,5 miliona eura kompaniji Kaspia, koliko je Knežević dugovao toj kompaniji, a kojoj je u to ime izdata bankarska garancija. Kako Knežević nije banci vratio taj novac, njena je likvidnost pala ispod propisanog nivoa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *