EPCG počinje da gradi najveću solarnu elektranu u Evropi

Dodajte komentar

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić potpisala je juče sa predstavnicima konzorcijuma koji čine Elektroprivreda (EPCG), finski Fortum i kompanija Sterling and Wilson, ugovor o izgradnji solarne elektrane na Briskoj gori u Ulcinju, saopšteno je u Ministarstvu ekonomije.

Odluku o davanju u dugoročni zakup zemljišta u Ulcinju donijela je Vlada na sjednici u petak.

“Zemljište se daje u zakup na 30 godina EPCG-u, Fortumu i firmi Sterling and Wilson kao prvorangiranom konzorcijumu u sprovedenom javnom pozivu. Cijena godišnjeg zakupa po metru kvadratnom je 0,33 eura”, navodi se u Vladinoj odluci.

Predstavnici konzorcijuma su nakon potpisivanja ugovora saopštili da će solarna elektrana u Ulcinju, snage 250 megavati, biti najveća tog tipa u Evropi.

Tenderska komisija je početkom septembra otvorila ponude i pristupila detaljnom pregledu podnijete dokumentacije.

Komisija za vrednovanje ponuda je napravila uvid u dokumentaciju i odlučila da konzorcijum EPCG, Fortum i Sterling and Wilson bude prvorangirani.

Konzorcijum je ponudio otvaranje 226 novih radnih mjesta tokom trajanja zakupa zakupa zemljišta.

“Ponudom konzorcijuma predviđen je ukupan iznos investicije od 178 miliona eura. Kao važan element ponude predviđeno je da učešće domaćih kompanija u ukupnoj investiciji bude 20 miliona”, zaključili su u Ministarstvu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *