Za strance 20 hiljada radnih dozvola

Dodajte komentar

Za privremeni boravak i rad stranaca za narednu godinu Vlada je odlukom usvojenomjuče odredila 20,45 hiljada dozvola.

Za zapošljavanje stranaca se utvrđuje 11,9 hiljada dozvola, a za sezonsko 3,55 hiljada, kao i pet hiljada dozvola u rezervi kod Ministarstva rada za dodatno raspoređivanje u skladu sa potrebama tržišta rada kazala je nakon sjednice Vlade generalna direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanje Edina Dešić.

Za građevinarstvo, turizam, ugostiteljstvo i trgovinu raspoređeno je 15,45 hiljada dozvola. Usvojen je prijedlog zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, kojim je posredovanje prepoznato kao temeljna aktivnost Zavoda za zapošljavanje.

Prijedlogom su definisani poslovi u vezi sa zapošljavanjem koji obuhvataju posredovanje i pripremu za zapošljavanje, sprovođenje mjera aktivne politike zapošljavanja i druge mjere usmjerene na povećanje zaposlenosti, odnosno smanjenje nezaposlenosti. Mjere aktivne politike zapošljavanja će se ubuduće sprovoditi kroz programe koje donosi upravni odbor Zavoda pojasnila je ona. Novina zakona su, kako je navela, ostali tražioci zaposlenja, oni koji se ne smatraju nezaposlenim, a koji se mogu prijaviti Zavodu radi savjetovanja i informisanja u svrhu razvoja,upravljanja karijerom i posredovanja pri zapošljavanju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *