U toku pregovori sa CRBC za gradnju dionice od Požege do Boljara

Dodajte komentar
Ilustracija

Dionica od Požege preko Ivanjice do Boljara, dužine 107 km, posljednja je deonica Koridora 11 koja bi spojila Beograd sa Crnom Gorom.

Na njoj je završen prelet aviona, kako bi traseri CIP-a mogli da povuku trasu, a u toku su i pregovori sa kineskom kompanijom CRBC (China Road and Bridge Corporation), koja bi gradila ovaj autoput – izjavio je za eKapiju Milutin Ignjatović generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP.

Dionica od Požege do Boljara najteža je po geološkoj građi i topografiji. Na osnovu urađenog Generalnog projekta, koji je CIP uradio, projektovan je 51 tunel, oko 100 mostova i oko 20 podvožnjaka i nadvožnjaka. Investiciona vrijednost ove deonice iznosi oko 2 mlrd EUR.

Kroz Crnu Goru do Boljara, orijentaciono, trasa autoputa prelazi preko Berana, Andrijevice, Mateševa, Podgorice i dolazi do Bara.

Prema riječima Ignjatovića, projektovanje dionice od Požege preko Ivanjice do Boljara, može da počne tek kada se izvrše brojna terenska istraživanja (geodetska snimanja, geološka istražna bušenja, laboratorijsko-geomehanička ispitivanja, itd).

– Po mom mišljenju, to će biti 2020. godine, dok gradnja može da počne u 2021. godini – rekao je za eKapiju Ignjatović.

Inače, inženjeri CIP-a su do sada u više navrata anketirali vozače na ovom pravcu a na proljeće 2019. godine to će se činiti detaljnije, kako bi se što tačnije prognozirao prosječan godišnji dnevni saobraćaj na putnom pravcu od Požege do Boljara.

– U 2005. godini na dionici Požega – Arilje intenzitet saobraćaja iznosio je oko 9.000 vozila na dan. Na dionici Arilje – Ivanjica oko 6.000 vozila na dan, a na dionici Ivanjica – Sjenica 3.500 vozila na dan. Očekujemo da 2030. godine saobraća 21.000 vozila na dan, na deonici od Požege do Ivanjice – objasnio je Ignjatović.

Podsjećanja radi, očekuje se početak gradnje autoputne dionice Preljina–Požega, dužine 31 kilometar, za koju je Saobraćajni institut CIP u 2018. godini izveo geotehnička istraživanja za trasu i najteže objekte, tunele i mostove.

Izgradnja tunela na dionici Preljina-Požega, najverovatnije će početi u martu 2019. godine.

(eKapija)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *