Počelo funkcionalno ispitivanje vjetroelektrane na Možuri

Dodajte komentar

Vjetroelektrana na Možuri, malteškog investitora Enemalta plc, u fazi je funkcionalnog ispitivanja koje je pod inspektorskim nadzorom, saopšteno je u Ministarstvu ekonomije.

Iako se struja proizvodi, kako su objasnili, to ne znači početak najavljivane probne proizvodnje, već analizu ispravnosti funkcionisanja energetskog objekta u Ulcinju.

“Potrebno je da svi generatori budu priključeni, što se odvija fazno. Nakon toga slijedi probni rad”, kazali su u resoru ministarke Dragice Sekulić.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdaće, nakon završetka testne proizvodnje, upotrebnu dozvolu za vjetropark na Možuri.

Kineska kompanija Shangai Electric Power Engineering, koja je glavni izvo đač radova, krajem ljeta je završila postavljanje ukupno 23 vjetroturbine.

Nedavno je i trafostanica 110/30 kilovolti Možura priključena na mrežu Crnogorskog elektroprenosnog sistema. Kada je riječ o ulaganju u vjetroelektranu u Ulcinju, ono iznosi više od 89 miliona eura.

Ugovorom o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroparka, koji je Crna Gora prije osam godina potpisala sa španskom kompanijom Fersa Energias Renovables i podgoričkom firmom Čelebić, državno zemljište dato je u zakup na 20 godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalisane snage 46 megavati.

“Cijena godišnjeg zakupa, u skladu sa ponudom investitora, iznosi ukupno 186.057,60 eura, odnosno 0,37 centi po kvadratu i plaća ga investitor u četiri jednake rate”, istaknuto je u Informaciji o realizaciji ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura koji je Vlada usvojila prošle godine.

Država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti zagarantovana i fiksna u prvih 12 godina rada i neće biti niža od 95,99 eura po megavat-satu.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je u decembru 2014. godine izdalo građevinsku dozvolu za izgradnju vjetroparka na Možuri, a prvobitni investitor iz Španije godinu kasnije je obavezu o zakupu prenio na maltešku kompaniju Enemalta plc.

(Dnevne novine)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *