Nemate više dugove. Šta je sljedeće?

Dodajte komentar

Postoji mnogo načina da upadnete u dug, od studentskog kredita preko zajma za auto do hipoteke ili provizije za kreditne kartice. Dugovi mogu brzo da se nagomilaju, a njihovo otplaćivanje često je ponosni trenutak u vašoj finansijskoj prošlosti.

Iako je otplaćivanje duga razlog za slavlje, takođe može biti prilika da nastavite sa poboljšanjem vašeg finansijskog zdravlja. Onda kada se dug otplati, evo nekih novih ciljeva koje treba postaviti kako bi se sada slobodan novac dobro upotrijebio.

1. Odajte sebi počast

Oslobađanje od duga nije mala stvar te je u redu ako želite taj trenutak da obilježite. Postigli ste nešto i treba da proslavite. Samo ne dozvolite da vas ta proslava vrati u dug.

Postoje proslave bez griže savjesti ali i one skupe. Jedno mini „raspianje“ je u redu, i ako ste živjeli skromnijim načinom života možete pogledati ona područja gdje sada možete dodati nešto novca. Ali na kraju je dobra ideja da priznate svoju prošlost i da nastavite da gledate u (finansijsku) budućnost.

2. Ponovo procijenite vaš budžet

Vaš budžet je u osnovi analiziranje koliko novca zarađujete i koliko trošite. Pošto se ti brojevi mogu mijenjati u toku života, važno je da redovno procjenjujete vaš budžet. Selidba, nov posao ili dobijanje djeteta su prilično očigedni trenuci kada treba to da obavite. Ali je takođe dobro da to uradite kada isplatite sve dugove, pa čak i nakon toga što češće, kako bi ste se postarali da ćete biti tamo gdje želite da budete.

3. Počnite da štedite

Dobra je ideja da ono što ste naučili od vaše strategije otplate duga iskoristite kako bi izgradili štednju. Bilo da štedite da bi ste kupili kuću, izgradili penzioni fond ili planirate odmor, i dalje možete da živite sa vašim trenutnim budžetom i da ono što ste primjenjivali za plaćanje duga primijenite na štednju.

Ova strategija je osmišljenja da bi ste izbjegli rasipnički način života, sada kada vam nov novac u bužet povećava troškove umjesto da ostvarujete finansijske ciljeve. Pokušajte prvenstveno da nastavite da živite kao što ste ranije kada ste otplaćivali dug.

4. Izgradnja fonda za nepredviđene troškove

Postoji nekoliko razloga da imate fond za nepredviđene situacije, a onda kada izađete iz duga ovo bi trebalo da postanete još više imperativ. Čak i oni finansijski najpripremljeniji kao i stručnjaci za budžet mogu da se suoče sa nepredviđenim troškovima. Ovi troškovi mogu da vas godinama unazade ako nemate fond za iste sa strane.

Fond za nepredviđene troškove može spriječiti da ponovo ne upadnete u dug. Biti pripremljen više nego što se očekuje može da održava vaše finansijsko zdravlje za koje ste radili.

Iako ste se oslobodili od duga, dobro bi bilo kada bi ste i dalje održavali svoje navike u pogledu odgovornosti i pratili vaše finansije.

Izvor: Kamatica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *