Kolektivni ugovor za Aerodrome: Otpremnine od 16 do 24 zarade

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore utvrdila je na jučerašnjoj sjednici predlog Kolektivnog ugovora u Aerodromima Crne Gore.

Ugovorom su prava radnika koncipirana po najvišim standardima, a obezbijeđena je i dugoročna zaštita svakog zaposlenog, navodi se u saopštenju.

Kolektivnim ugovorom u Aerodromima Crne Gore zaposleni su adekvatno zaštićeni i u slučaju planirane valorizacije ovog preduzeća.

Kolektivnim ugovorom je predvidjeno da je poslodavac zaposlenom, pod kojim se podrazumijeva i svaki član menadžmenta za čijim je radom prestala potreba, dužan da isplati: – 16 (šesnaest) prosječnih zarada kod poslodavca ili zarada konkretnog zaposlenog ukoliko je to povoljnije za zaposlenog – zaposlenom sa radnim stažom do 3 /tri/ godine kod poslodavca, računajući od dana kada je utvrđeno da je prestala potreba za njegovim radom i još po jednu prosječnu zaradu kod poslodavca za svaku punu godinu radnog staža kod Poslodavca; 24 (dvadesetičetiri) prosječne zarade kod poslodavca ili zarade konkretnog zaposlenog ukoliko je to povoljnije za zaposlenog – zaposlenom sa radnim stažom od preko 3 /tri/ godine kod Poslodavca, računajući od dana kada je utvrđeno da je prestala potreba za njegovim radom i još po jednu prosječnu zaradu kod poslodavca za svaku punu godinu radnog staža kod poslodavca.

Vlada je ovlastila ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića da u ime Vlade potpiše Kolektivni ugovor sa reprezentativnim predstavnicima sindikata Aerodroma.

Predsjednik Vlade je istakao da se mora snažnije raditi na poboljšanju standarda zaposlenih u Crnoj Gori navodeći da je Kolektivni ugovor za Aerodrome adekvatan primjer takvog pristupa.

“Međutim, bolji standard zaposlenih mora biti ne samo u preduzećima sa državnim kapitalom već i u privatnom sektoru koji bi dio svog profita trebalo da preusmjeri na svoje zaposlene na koje se mora preliti dio prihoda i boljitka koji su poslodavci osjetili, značajnim dijelom i zbog reforsmih politika Vlade”, navodi se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *