Indeksi na Wall Street-u rastu drugi dan zaredom

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, no nakon vrlo nestabilnog trgovanja pri čemu su nerzanski indeksi bili u minusu i više od 2 posto.

Dow Jones ojačao je 260 bodova ili 1,14 posto, na 23.138 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,86 posto, na 2.488 bodova, a Nasdaq indeks 0,38 posto, na 6.579 bodova.

Nakon snažnog rasta cijena dionica u srijedu, u četvrtak je trgovanje počelo padom indeksa za više od 2 posto.

Ulagače je najviše pokolebao podatak da je povjerenje potrošača u SAD-u u decembru palo po najvećoj stopi u posljednje tri godine.

„Potrošnja predstavlja veliku podršku ekonomiji, a potrošači neočekivano postaju oprezniji, pa potrošnja usporava. To bi moglo imati uticaja na tržište”, kaže David Joy, strateg u kompaniji Ameriprise Financial.

Zbog toga su većinu dana indeksi proveli u minusu, no u drugom dijelu trgovanja, kada je S&P 500 skliznuo ispod psihološki važnog nivoa od 2.400 bodova, naglo je počeo oporavak.

Zahvaljujući tome, u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa zabilježeni su dobici.

Pad cijena dionica u posljednja dva mjeseca posljedica je strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalne ekonomije, negativnog uticaja američko-kineskog trgovinskog sukoba i povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

A na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,52 posto, na 6.584 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,37 posto, na 10.381 bod, a pariški CAC 0,60 posto, na 4.598 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *