ECB očekuje usporavanje globalne ekonomije u 2019. godini

Dodajte komentar

Globalna ekonomija bi u 2019. godini trebalo da uspori a potom se stabilizuje, dok bi rast cijena trebalo dodatno da jača, objavila je u četvrtak Evropska centralna banka (ECB) u najnovijem biltenu.

Ulagači očekuju usporavanje ekonomije na globalnom nivou, ponajprije zbog viših troškova zaduživanja u dolarima, ali i zbog napetosti u trgovinskim odnosima Sjedinjenih Država i Kine, podsjeća Reuters.

U najnovijem, redovnom biltenu ECB se složio s takvim predviđanjima, ali je takođe poručio kako očekuje jačanje pritisaka inflacija na globalnom nivou i u eurozoni.

“U prognozi budućih kretanja očekujemo da će globalna ekonomska aktivnost usporiti u 2019. godini pa nakon toga ostati stabilna”, kaže se u biltenu ECB-a.

“Očekuje se takođe blago jačanje globalnih pritisaka inflacije budući da se viškovi kapaciteta smanjuju”.

U biltenu su obrazložili odluku – objavljenu na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici – o okončanju programa otkupa obveznica krajem ove godine, putem kojeg je sveukupno u ekonomiju eurozone ubrizgano 2.600 milijardi eura.

Planiraju ipak da nastave da reinvestiraju prihod od obveznica koje dospijevaju na naplatu kroz duže razdoblje nakon završetka ciklusa niskih kamatnih stopa.

Odluka o okončanju programa podsticaja naišla je na kritike u pojedinim krugovima, koji upozoravaju da je izabran pogrešan trenutak budući da ekonomija pokazuje znakove posustajanja.

U ECB-u – čiji je jedini cilj ostvariti zacrtanu inflaciju od “nešto ispod dva posto” – odgovaraju kako su uvjereni da će temljena inflacija u eurozoni nastaviti da jača u predstojećem razdoblju.

“Temeljna inflacija trebala bi postepeno da jača u srednjoročnom razdoblju, podržana ECB-ovim mjerama monetarne politike, nastavkom ekonomskog rasta i jačom dinamikom rasta plata”, procjenjuju u ECB-u prema najnovijem biltenu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *