Snap.Inc ili kako uništiti milijarde vrijednu kompaniju

Dodajte komentar

Evan Spiegel Snapom vlada autokratski i, umjesto savjeta direktora i kolega, previše slijedi vlastite instinkte, zbog čega je vrijednost kompanije pala na samo 6,5 milijardi dolara

Osnivač i izvršni direktor Snapa Evan Spiegel u nekoliko je navrata odbio Marka Zuckerberga i njegove milijarde dolara, što je tada bio odličan potez jer su mnogi na njegovu društvenu mrežu gledali kao mjesto na koje će pobjeći mladi koji su napustili Facebook, a tokom najboljeg razdoblja Snapchata vrijednost kompanije iznosila je oko 31 milijardu dolara. Brojni analitičari tada su hvalili Spiegela koji je ušao i u celebrity vode oženivši se s Mirandom Kerr.

No kako su se problemi sa Snapchatom gomilali, tako su u javnost počele izlaziti i negativne stvari oko Spiegela i njegovog upravljanja kompanijom koje su dovele do najniže vrijednost Snapa od izlaska na berzu te je krajem prošle nedjelje njegova vrijednost pala na samo 6,5 milijardi dolara. Na The Wall Street Journalu, čiji su novinari razgovarali s tržišnim analitičarima koji prate Snap, kažu kako je jedan od glavnih razloga ovakvog pada vrijednosti način na koji Spiegel vlada kompanijom.

Analitičar Youssef Squali kritičan je prema Spiegelu te smatra da je on izgubio vjerodostojnost s odlukama koje donosi i načinom vođenja kompanije ne želi samo da zaradi novac, već želi da dokaže da je u pravu. Prema bivšim i sadašnjim radnicima kompanije s kojim su novinari pričali, takav način vođenja kompanije – autokratski, s previše vjere u vlastite instinkte, umjesto u savjete drugih direktora, doveo je do dvije katastrofe za kompaniju, a to su lansiranje naočala Spectacles i redizajn aplikacije kojeg većina korisnika nije prihvatila.

Više od milion korisnika potpisalo je peticiju protiv Spiegelovog redizajna, nakon čega je kompanija izgubila milijardu dolara vrijednosti, ali i prvi put u istoriji zabilježen je pad broja aktivnih korisnika Snapchata, dok je zbog Spectaclesa zabilježen gubitak od 40 miliona dolara. Njega kritikuju i zato što članove odbora kompanije nije obavijestio o Zuckerbergovim namjerama preuzimanja Snapa, do čega je navodno došlo 2016.

Takođe, još jedna kritika Spiegelu odnosi se na činjenicu što je, u trenutcima kada se govori o budućnosti kompanije i Snapchata, ostao prilično tih i nema neke riječi optimizma za investitore i oglašivače. Nadolazeća godina bit će vrlo izazovna za Snap te se od njegovog šefa očekuje da pokaže svoje liderske sposobnosti, izvuče kompaniju iz problema u kojima se nalazi te uvjeri ulagače da je ispred njih svijetla budućnost u kojoj mogu očekivati rast broja korisnika, prihoda i ostvarivanje profita.

(Zimo)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *