“Priče o odlasku Societe Generale iz Srbije preuranjene i neosnovane”

Dodajte komentar

Preuranjeno je pričati o bilo kakvoj vrsti odlaska Societe generale banke i o tome da je OTP banka već zaključila ugovor o njenoj kupovini.

To je za Prvu TV izjavila guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

“Priča o tome da Societe Generale banka odlazi iz Srbije je preuranjena i neosnovana. Ta priča da je OTP već zaključila ugovor o kupoprodaji sa Sosijete ženeral bankom je pomalo neutemeljena. Nije to odnos samo te dvije banke koje se dogovore o cijeni koje odgovaraju i jednoj i drugoj banci”, rekla je Tabakovićeva.

Navela je da je posao kupovine i prodaje banaka nešto što se tiče prije svega i građana Srbije i stabilnosti finansijskog sistema i, naravno, NBS koja, kaže, u tom slučaju nije pasivan posamatrač.

“Nismo mi oni koji samo dajemo saglasnost na već donijetu odluku. Mi procjenjujemo kvalitet budućeg sticaoca, govorim generalno, jer nije važno da je neko po sebi jak i bogat i da ima mnogo novca, važno je da je opredijeljen da bude dugoročno na tržištu Srbije i da doprinese kvalitetu usluga”, rekla je Tabaković.

Prema njenim riječima, kada je OTP banka u pitanju, ona je u fazi preuzimanja jedne od grčkih banaka NBG, Vojvođanske banke, a ta faza traje.

“Dok se taj proces ne završi preuranjeno je pričati o bilo kakvoj vrsti odlaženja Societe Generale banke ili ulaska OTP banke na tržište Srbije, a preko još jedne nove velike sistemske banke kakav je Societe”, kaže Tabaković.

Podsjetila je da su tržište Srbije nerado napustile grčke banke kojima je država bila vlasnik i koja se manje odgovorno ponašala od srpske države pa je morala prodajom da rješava probleme svojih dugova.

“Banke koje odluče da napuste srpsko tržište ne rade to zbog uslova na srpskom trižštu, već zato što njihove matične banke, sadaSociete Generale banka u Parizu ima problema, a s druge strane, te probleme su imale matice banaka u Grčkoj”, rekla je Tabaković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *