Francuzi kupili većinski paket u “Getviku”

Dodajte komentar

Francuska kompanija “Vansi” sklopila je danas sporazum o kupovini većinskog udjela u londonskom aerodormu “Getvik”, drugog po veličini u Velikoj Britaniji, za 2,9 milijardi funti (3,22 milijarde eura).

“Vansi” je saopštio da će tokom prve polovine sljedeće godine preuzeti udio od 50,01 odsto vlasništva u “Getviku”. Riječ je o osmom aerodromu u Evropi po veličini, sa prometom od 45,7 miliona putnika u 2018. godini.

Ostalih 49,99 odsto držaće sadašnji vlasnik, firma “Globalni infrastrukturni partneri”, prenio je AFP.

“Getvik” je bio primoran da zatvori svoju jedinu pistu prošle sedmice na tri dana zbog izvještaja o misterioznim dronovima uočenim u blizini. To je poremetilo putovanja blizu 140.000 putnika.

“Getvik” je naprometniji svjetski aerodrom sa jednom pistom, a 2017. godine postigao je svjetski rekord od 950 letova u jednom danu.

Aerodrom konstantno unosi inovacije u sve oblasti svog rada, poput samostalnog prijavljivanja prtljaga i sistema za raspoređivanje aviona prije polijetanja i parkiranja.

“Vansi” će sa ovom kupovinom kontrolisati 46 aerodroma u 12 zemalja, sa ukupnim prometom od 228 miliona putnika godišnje.

Francuska kompanija nedavno je kupila aerodrome u Brazilu, Japanu i Srbiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *