CEDIS sa Mezonom, Electro timom i Ramelom potpisao sporazum od 22 miliona eura

Dodajte komentar

Crnogorski elektrodistributivni sistem danas je sa Konzorcijumom kojeg čine Mezon d.o.o. Danilovgrad, Electro Team d.o.o. Budva i Ramel d.o.o. Nikšić zaključio  sporazum vrijedan 22,4 miliona eura.

Realizacijom ovog projekta obezbijediće se pouzdanije i kvalitetnije napajanje električnom energijom, kao i manji broj prekida, a biće stvoreni i infrastrukturni preduslovi za priključenje novih korisnika.

Okvirni sporazum potisuje se na period od 24 mjeseca za potrebe Projekta revitalizacije srednjenaponske (SN) i niskonaponske (NN) elektroenergetske mreže na cijeloj teritoriji Crne Gore.

Projekat revitalizacije SN i NN mreže dio je Plana investicija za period od 2019. do 2021. godine, kojim je predvidjena realizacija investicionih projekata u iznosu od 81,6 miliona eura.

Kako je kazao Zoran Đukanović, izvršni direktor CEDIS-a, kroz ovaj projekat će se od 2019. do  2021. godine u SN mreži adaptirati oko 480 kilometara mreže, što čini oko 13 odsto SN nadzemne mreže i oko 8.000 stubnih mjesta.

“U okivru NN mreže biće adaptirano 990 kilometara mreže i oko 28.000 stubnih mjesta. Značajan dio sredstava biće izdvojen za revitalizaciju srednjenaponske i niskonaponske mreže sa koje se napaja ruralno područje opština na sjeveru”dodao je on.

Đukanović je istakao i da Projekat predstavlja nastavak intenzivnih investicionih aktivnosti koje je CEDIS sprovodio u prethodnom periodu i podsjetio da se u niskonaponsku mrežu širom Crne Gore u značajnoj mjeri ulagalo kroz projekat ugradnje elektronskih brojila, u koji je do sada uloženo preko 100 miliona eura.

“Osim ugradnje brojila, CEDIS je tokom prethodne dvije godine u primarnu i sekundarnu mrežu uložio oko 25 miliona  u cilju sigurnijeg i kvaliltetnijeg napajanja elketirčnom energijom.čPosebno zadovoljstvo predstavlja okolnost da ovako važan i skup Projekat realizuju kompanije iz Crne Gore, čime se osim primarnog cilja – pouzdanijeg i kvalitetnijeg napajanja električnom energijom,  daje značajan zamah crnogorskoj privredi”, istakao je Đukanović i dodao da je uvjeren da će ovaj projekat samo potvrditi njihovu sposobnost za postizanje visokih kvalitativnih standarda.

CEDIS je već krenuo i sa realizacijom tzv. „pilot projekta“, koji podrazumijeva adaptaciju 10kV dalekovoda “Podgorica iz Podanja”, čime će biti testirani ključni segmenti Projekta.

CEDIS je ranije izdvojio i dodatnih četiri milona eura za revitalizaciju srednjenaponske mreže i raspisala javni poziv za nabavku radova za potrebe Drugog projekta revitalizacije srednjenaponske mreže na cijeloj teritoriji Crne Gore. Otvaranje ponuda zakazano je za januar 2019. godine.

(CdM)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *