Za šta se sve zadužujemo u 2019. godini? Za izgradnju zatvora, isplatu otpremnina, kupovinu oklopnih vozila…

Dodajte komentar

U državnoj kasi za 2019. godinu fali 556 miliona eura, od čega će 370 miliona eura biti nadokanđeno novim zaduživanjem. Evo koliko novca i za koje projekte ćemo se zaduživati u narednoj godini.

Da bi se izgradio zatvor u Mojkovcu neophodno je da se zadužimo 15 miliona eura. Kako je objavljeno u dokumentima usvojenim na Vladi, taj novac će biti pozajmljen od Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB).

Kod iste banke zadužićemo se još 20 miliona i to za nastavak projekta 1000 plus (10 miliona eura) i za gradnju i rekonstrukciju predškolskih ustanova (10 miliona eura).

Za ulaganja u obrazovne instituvije u našoj državi u 2019. će biti obezbijeđeno 18 miliona eura, kroz kredit Evropske investicione banke (EIB).

Sa istom bankom biće zaključen Aneks Ugovora za Projekat „Sanacija puteva i obilaznica oko gradova”, u iznosu do 6 miliona eura.

Za otpremnine 15 miliona eura

Za otpremnine radnicima koji budu proglašeni tehnološkim viškom, ili prilikom odlaska u penziju, država se mora zadužiti kod Svjetske banke 15 miliona eura.

U putnu infrastrukturu, kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) zadužujemo se 40 miliona eura. Isti iznos za iste potrebe biće uzeti i kod Evropske investicione banke.

Problme vodosnavjevanja i odvođenja otpadnih voda biće riješen na primorju naredne godine. Za ovaj projekat neophodna su sredstva u iznosu od 28,8 miliona eura koja ćemo pozajmiti od Njemačke razvojne banke (KfW). Ista banka će nam odobriti kredit od 45 miliona eura za Program energetske efikasnosti u javnim ustanovama – Faza III”.

Država se zadužuje za potrebe Ministarstva odbrane, za nabavku oklopnih vozila, u iznosu od 30 miliona eura, za koje će kreditor biti određen tokom godine.

Zaduženje do 370 miliona eura

Država se u 2019. godini, za potrebe obezbjeđivanja nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta Crne Gore, otplate duga i obaveza iz prethodnog perioda, izgradnje prioritetne dionice autoputa i stvaranja rezerve, može zadužiti za iznos do 370 miliona eura.

Od tog iznosa za finansiranje budžeta, otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda i stvaranje rezerve, u iznosu do 190 miliona eura, i – za potrebe izgradnje autoputa „Bar–Boljare“, u iznosu do 180 miliona eura.

Za potrebe zaduženja za otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda, finansiranje budžeta i stvaranje rezerve, Crna Gora može obezbijediti sredstva kroz kreditne aranžmane sa domaćim ili međunarodnim finansijskim institucijama, emisijom obveznica na domaćem ili međunarodnom tržištu, ili emisijom državnih zapisa.

Takođe, nedostajuća sredstva mogu se nadomjestiti zaključivanjem kreditnih aranžmana sa finansijskim institucijama na domaćem ili međunarodnom tržištu, kroz emisiju obveznica na domaćem ili međunarodnom tržištu, u iznosu do 250 miliona eura eura, uz garanciju Svjetske banke (Policy Based Guarantee – PBG).

Od ukupnog iznosa za projekat izgradnje autoputa, 85 odsto sredstava, odnosno 943.991.500 dolara, obezbijeđeno je kroz zaključeni kreditni aranžman sa Kineskom Exim bankom, dok će preostalih 15% biti obezbijeđeno iz sopstvenih sredstava ili kroz emisiju obveznica na međunarodnom ili domaćem tržištu, emisijom državnih zapisa ili zaključenjem kreditnih aranžmana sa domaćim ili međunarodnim finansijskim institucijama.

Sredstva za finansiranje izgradnje prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo, biće obezbijeđena iz zaključenog kreditnog aranžmana sa Kineskom Exim bankom, do visine neophodne za implementaciju navedenog projekta.

Bez obzira na ograničenje Crna Gora se u 2019. godini, može zadužiti za potrebe dalje realizacije projekta izgradnje prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo, kod Kineske Exim banke ili druge finansijske institucije, do visine neophodne za implementaciju navedenog projekta.

Budžet, kao i nova zaduženja tokom ove nedjelje biće usvojena u Skupštini Crne Gore.

Izvor: Standard.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *