Za energetski efikasnije domove zdravlja Berane, Plav i Rožaje 558.000 eura

Dodajte komentar

Šest miliona eura, koje je Vladi odobrila Međunarodna banka za obnovu i razvoj za finansiranje projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori-druga faza“, biće iskorišćeno za primjenu mjera energetske efikasnosti u 18 zdravstvenih objekata i kreiranje održivog sistema finansiranja projekata energetske efikasnosti u javnom sektoru. Danas je u Ministarstvu zdravlja potpisan ugovor za adaptaciju prva tri objekta-domova zdravlja Berane, Plav i Rožaje.

Državni sekretar ministarstva zdravlja Milovan Vujović kazao je da će raditi posvećeno, kako bi zadate ciljeve u potpunosti ispunili.

„Danas smo potpisali ugovor sa fimom „Roaming Montenegro d.o.o.“ Nikšić za izvođenje radova na unapređenju energetske efikasnosti objekata zdravlja Berane, Plav i Rožaje, odnosno za prva tri od planiranih 18 objekata koji će se adaptirati preko ovog projekta. Vrijednost ugovora iznosi oko 558 hiljada eura, a odnosi se na izvođenje radova na zamjeni fasadne bravarije, postavljanju termo izolacije na fasadi, unapređenju sistema osvjetljenja i sistema za grijanje. Narednih dana planiramo raspisivanje tendera za odabir izvođača radova za objekte Opšta bolnica Bar i Dom zdravlja Ulcinj, procijenjene vrijednosti radova oko 1,6 miliona eura“, kazao je Vujović.

Ministarstvo ekonomije je 2009. godine počelo implementaciju projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“, a ostvareni rezultati uticali su na odluku Vlade da projekat nastavi. Ministarstvo zdravlja i ekonomije su kroz implementaciju prve faze projekta uložili oko sedam miliona eura u adaptaciju 16 zdravstvenih objekata.

Generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije, Marko Radulović, ističe da su u okviru prve faze projekta ostvareni rezultati višestruki.

„Energetski je adaptirano 25 javnih objekata, i to 16 zdravstvenih, osam obrazovnih ustanova i jedan studentski dom, ukupne vrijednosti radova 9,58 miliona. Smanjena je potrošnja energije u prosjeku za 42,5 odsto. Rashodi javne potrošnje smanjeni su oko 600.000 eura godišnje. Više od 92 odsto korisnika objekata je zadovoljno unutrašnjim komforom nakon primjene mjera energetske efikasnosti“, kazao je Radulović.

Adaptirane objekte koristi oko 100.000 korisnika (učenici, pacijenti, zaposleni u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama) odnosno 16 odsto stanovništva Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *