Stiže prva pametna kanta za otpad

Projekat „WiFi – otpad i budućnost“ nevladine organizacije Ekološki pokret „Ozon“ pobijedio je na godišnjem konkursu Pivare „Trebjesa“. Cilj projekta je upoznavanje javnosti sa konceptom pametnog upravljanja otpadom i mogućnostima njegove primjene kroz cirkularnu ekonomiju, kvalitetnija međusektorska saradnja, kao i veća medijska zastupljenost tema iz ove oblasti.

Nevladine organizacije su i ove godine identifikovale prostore za ekološku akciju, kroz 12 projekata koji su pristigli na sedmi godišnji konkurs. Projekte su poslale NVO iz Podgorice, Nikšića, Cetinja i Ulcinja.

„Odgovoran odnos prema životnoj sredini je važan dio našeg poslovanja. Samo kroz konkurs za NVO uložili smo 70 hiljada eura u ekologiju. Aktivnosti vezane za pravilno upravljanje otpadom su visoko na listi prioriteta kompanije Molson Coors, u čijem sastavu poslujemo, a koja teži da do 2025. godine sav otpad bude recikliran. To je do sada učinjeno u 14 pivara naše pivarske grupacije. Vjerujem da ćemo realizacijom aktivnosti iz pobjedničkog projekta dati doprinos i onome što su zadaci svih nas u ispunjavanju obaveza u okviru pregovaračkog Poglavlja 27, koje je Crna Gora nedavno otvorila“, saopštila je Natalija Milić, menadžer korporativnih komunikacija u Pivari „Trebjesa“.

U okviru nagrađenog projekta po prvi put će u Crnoj Gori moći da se vidi pametna kanta za sakupljanje otpada, koja će biti prezentovana na događajima u sedam gradova – Nikšiću, Podgorici, Cetinju, Budvi, Herceg Novom, Plužinama i Beranama. Pametne kante rade na solarnu energiju i „sabijaju“ smeće, pa u njih stane i do osam puta više otpada u odnosu na običnu posudu iste zapremine. Kanta ima GPS koji reaguje svaki put kada se sakupi i presuje otpad, a kada se popuni kapacitet, SMS porukom javlja centrali da je vrijeme za pražnjenje.

„Nabavkom pametne kante pokazaćemo da nove tehnologije itekako mogu pomoći u rješavanju problema zbrinjavanja ambalažnog otpada. Ovo je veliki problem kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou i često ga karakterišu niska stopa reciklaže i siva ekonomija na tržištu sekundarnih sirovina. U rješavanju problema ambalažnog otpada na značaju dobija međusektorska saradnja, pa mi je tim draže što će ovaj projekat biti upravo u cjelosti finansiran kroz NVO konkurs Pivare „Trebjesa“ kao privatne, ali izuzetno društveno angažovane kompanije“, kazao je Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta „Ozon“.

Projektne aktivnosti trajaće od februara do oktobra naredne godine i za njihovu realizaciju Pivara „Trebjesa“ izdvojiće deset hiljada eura. Pored nabavke pametne kante i promotivne turneje u sedam gradova, jedna od važnih aktivnosti biće i Nacionalna konferencija, na kojoj će se govoriti o primjeni savremenih tehnologija za uspostavljanje pametnog sistema upravljanja otpadom.

O Konkursu :

Pivara “Trebjesa” pokrenula je 2011. godine konkurs za izbor najboljeg ekološkog projekta NVO. Do sada su realizovani projekti „Ja volim moj Nikšić, a ti?” (Ekološki pokret Ozon), „Za ljepši Nikšić“ (Društvo mladih ekologa), „Reciklaža nije blamaža“ (Alfa centar),  „Eko park Blace -Čistije, ljepše, korisnije“ (Društvo mladih ekologa), „VeloNik“ (Biciklo.me) i „Umjetnost reciklaže“ (TNT). Svi projekti realizovani su u Nikšiću.

Check Also

Početak škole uz poklon popust NLB Banke na online kupovinu NLB Visa karticama

Za spreman početak školske godine, NLB Banka će za svaku kupovinu NLB Visa karticama, na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *