Metalski sektor u Njemačkoj željno čeka priliv radnika po osnovu zakona o imigraciji

Dodajte komentar

Metaloprerađivačka i elektroindustrija u Njemačkoj predviđaju rast proizvodnje i radnih mjesta u 2019., iako sporijim tempom.

“Očekujemo blagi pad rasta na 1,5 posto sljedeće godine”, rekao je predsjednik Udruženja poslodavaca Gesamtmetall, Rainer Dulger. “To je dobro, ali ne više od toga.”

Za ovu godinu Gesamtmetall očekuje povećanje proizvodnje od 2,0 do 2,5 posto u realnom iznosu.

“Zapošljavanje i dalje raste i još uvijek ima puno slobodnih radnih mjesta”, rekao je Dulger. Gotovo tri slobodna radna mjesta za kvalificirane metalce po kvalificiranom radniku koji traže posao.

Od završetka finansijske krize od 2010. do oktobra 2018. godine, industrija je stvorila 600.000 novih stalnih radnih mjesta. U oktobru bilo ih je 4,038 miliona, što je oko 120.000 više nego godinu dana ranije.

Nedostatak kvalificiranih radnika pooštrio se prema Dulgeru. “Sve je više srednjih tvrtki koje kažu kako bi mogle učiniti više ako bi imale prave ljude”, rekao je čelnik udruženja.

Prema posljednjem istraživanju svaka četvrta kompanija u metalskom sektoru već ima proizvodne restrikcije zbog nedostatka radnika. Stručnjaci kažu da je zakon o imigraciji “upravo korak u pravom smjeru, što mi se sviđa”.

Za očekivati ​​je da inženjeri, fizičari, hemičari, programeri i drugi iz inostranstva mogu zauzeti brojna radna mjesta u tvrtkama. No, kandidati će morati “govoriti naš jezik i željeti se integrirati”. Osim toga, mnogi domaći političari ne očekuju masovnu zloupotrebu novih pravila. “Zlupotrebe se moraju pratiti i protiv njih se boriti, a možda ćemo morati da im se vratimo kasnije. Važno je da zakon dođe prvi”. Istovremeno, imigracija se mora jasno odvojiti od zakona o azilu, dodao je predsjednik Udruženja poslodavaca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *