Krapović: Budva napokon skinula epitet najzaduženije lokalne uprave

Dodajte komentar
Budva

Bez lažne skromnosti rezultati govore za sebe i rekao bih da su kolosalni u odnosu na zatečeno ove vlasti u protekle dvije godine, poručio je na godišnjoj konferenciji za novinare odlazeći gradonačelnik Budve Dragan Krapović, kome dvogodišnji mandat ističe 29. decembra.

Zahvaljujući se brojnim saradnicima, bez čijeg zalaganja i rada, kako je kazao, Budva ne bi postala opština za primjer, koja izvršava sve svoje obaveze i koja je napokon skinula epitet najzaduženije lokalne uprave, a deceniju se nalazila u finansijskoj dubiozi, Krapović je kazao da je osnovno izborno obećanje ispunjeno – konsolidacija finansija.

“Realizacija budžeta u 2018. je premašila očekivanja, tako da na današnji dan imamo prihodovoano 44,5 miliona eura, što je iznos preko projektovanog. Iako smo imali pozitivni rebalans u decembru , kojim smo podigli iznos projektovanih prihoda sa 40 miliona na 44 miliona eura, sada možemo reći da smo i to premašili. Moramo se pohvaliti odličnom naplatom poreza na nepokretnost od 13,5 milioan eura , što je za tri miliona eura više u odnosu na isti period prošle godine, a rekord od kada se ovaj porez naplaćuje. Naplatili smo više i od Podgorice. Porez na promet nepokretnosti naplaćen je u iznosu od 3,5 miliona eura, 600 hiljada eura više nego 2017. ili čak za milion i po više u odnosu na 2016. Ukupni porezi naplaćeni su u iznosu od 19 miliona eura, što je za 3,6 miliona eura više nego lani”, pohvalio se Krapović i naveo da od naplate komunalija očekuje da će biti inkasirano deset miliona eura.

Naglasio je da je naplaćeno na ime boravišne takse čak 3,5 miliona eura, što govori da su postignuti odlični rezultati u suzbijanju sive ekonomije.

“Ako se na sve ove prihode doda i to da smo za dvije godine vratili 22 miliona eura obaveza iz prethodnog perioda, a da sa jednim dijelom tih obaveza nijesmo imali mogućnost upravljanja , već su prinudno skinute sa računa, možemo reći da su ove teške dvije godine protekle u sanaciji javnih finansija sa akcentom na vraćanje dugova koje smo zatekli. Treba naglasiti da se za ove dvije godine Opština njije kreditno zadužila ni cent, da smo za to vrijeme uspjeli da na ime starih kredita vratimo više od milion i po eura anuiteta, a sve rate smo plaćali u propisanom roku, kako ne bi rizikovali ulazak u zonu zateznih kamata”, kazao je Krapović.

Prema njegovim riječima na kraju godine ukupno će cifra izmirenoig duga, za vrijeme dok je upravljao gradom, a koje su naslijedili od prethodne vlasti iznositi 25 miliona eura.

“Ovo smatramo rezultatom za respekt , a taj rezultata je priznat od svih u Crnoj Gori, opozcije, pozicije , nadležnih državnih institucija, kao i u izvještajima Svjetske banke i drugih međunarodnih finanijskih institucija”, kazao je Krapović.

On je podsjetio i na uspjeh aktulne vlasti u rješavanju pitanja zbrinjavanja otpadnih voda, kako je kazao, ogromnih problema koje su “zatekli i koji su godinama unazad ignorisani i zapušteni”.

“Nakon dvije godine napornih pregovora, kontinuirane i teške pravne bitke koja i dalje traje, nakon ekspertiza, revizija, saradnje sa Vladom Crne Gore, posebno Ministrastvom finansija kojima se ovim putem javno zahvaljujem na korektnoj saradnji, došli smo u po našoj ocijeni jako dobru situaciju i pravnu poziciju za opštinu.Bilo je za to potrebno mnogo umijeća, takta, kondicije i danas smo već izmirili dio obaveza, dok smo za drugi, najveći dio uputili ponudu WTE-u,koja osim finansijskog dijela sadrži i put do konačnog razrješenja svih sporova i nakon toga, završavanje projekta zbrinjavanja otpadnih voda na teritoriji cijele opštine u konačnom. Dužan sam takodje da se zahvalim svima na predanom radu i angazmanu, potpredsjedniku Mihailu Đuroviću,sekretaru za investicije Božu Vaviću, advokatskoj kancelariji Rodić, Pro-ing Nadzoru i naravno profesoru Duhovniku i njegovom timu. Ovdje smo nadomak konačnog rješenja i pobjede i to smatram velikim uspjehom, pogotovo jer je jako teško bilo uopšte upuštati se u rješavanje ovog velikog i zapuštenog problema, vrlo riskatno politički, profesionalno, kako god hoćete. U pitanju je problem od kojeg su svi prije nas bježali, svakako zbog onoga što je uradio neko drugi,zbog težine i kompleksnosti problema,zbog zloupotreba ….Mi nismo pobjegli i sama ta činjenica nas čini pobjednicima”, naglasio je Krapović.

Za dvije godine, kako je kazao “podigli smo na noge sva preduzeća, ustanove i službe i to je pozitivno uticalo na kvalitet života u Budvi”.

“Ulagali smo u infrastrukturu, ulice i seoski putevi su dobili više asfalta u ove dvije godine nego decenijama unazad. Ulagali smo u same temelje svakog društva, školstvo i zdravstvo, imamo novi vrtić u TQ Plazi čime smo relaksirali pitanje prebukiranosti predškolskih ustanova, imamo formiranje omladinskog kluba i dodijelu prostorija mladima, obezbjedili smo besplatne udžbenike, renovirali učionice i toalete, kulinarske kabinete,stipendirali studente i đake, nagradili najbolje i dali im podsticaj za dalje… Dobili veliki broj projekata, neke smo i sami zamislili, inicirali i implemetirali, zajedno sa partnerima kao što je UNDP, planirali smo javne prostore sa građanima. Trudili smo se da Budva bude otvorena kosmopolitska sredina u kojoj svako može da kaže, misli i uradi šta god želi,dok god to ne vrijeđa bilo koga i dok god se ne kosi sa pozitivnim propisima države Crne Gore”, naglasio je Krapović.

Opštine je, dodao je, dobila veliki broj sporova, neke izgubila, ali “za svaki smo se borili posvećeno i bez ostatka”.

“Realizovali smo veliki broj investicija uz transparetne i zakonite postupke javnih nabavki. Pomenuću samo kanalizacioni ispust u Petrovcu, takođe reparaciju kanalizacije u Pržnu, atmosferski kanal u centru Budve, kružni tok i uređenje potoka u Bećićima i mnoge druge realizovane postupke i projekte, kao i veliki broj započetih čija realizacija tek slijedi. Djelimično smo riješili pitanje taksi prevoza u Budvi mada ima još posla, pitanje javnog prevoza, koji je danas besplatan za sve đake i penzionere u Budvi. Komunalno stambeno je donijelo teretane na otvorenom, igrališta, saobraćajna rješenja, djelimičnu, a kasnije i konačnu nadam se zaštitu pješaka, njihovih trotoara, unaprijedili parkiranje u Budvi itd itd. Imamo davanje velikog broja prostorija u TQ centru NVO-ima,imamo zbrinjavanje ugroženih djelova populacije, kroz NVO Puževa kućica i projekat Dnevnog centra koji u narednom periodu treba u potpunosti da zaživi”, istakao je Krapović.

Podsjetio je na odličnu organizaciju javnog dočeka Nove godine, muzičkog festivala Sea dance.

Na kraju, kako je naglaiso ,upravljali su destinacijom na način da ono najbitnije, turizam i ekonomija u Budvi funkcionišu dobro i donose dobar finansijski rezultat.

“Tu želim da napomenem da i odluke koje će sjutra biti usvojene omogućavaju da Budva funkcioniše dobro u 2019. godini. Kad smo kod turizma i upravljanja destinacijom moram da izdvojim Predlog Programa postavljanja privremenih objekata za 2019-2023 godinu. To je Odluka najveće moguće težine i značaja i ako bude usvojena sigurno će biti najznačajnija koju je ova vlast donijela i omogućiće da u sledećih pet godina Budva bude mnogo ozbiljnija turistička destinacija sa mnogo kvalitetnijom i primjerenijom ponudom”, poručio je Krapović.

Rotacija zavisi od Plana privremenih objekata

Krapović je kazao da će 29. decembra, kada mu ističe dvogodišnji mandat podnijeti ostavku.

“To sam isticao sve vrijeme, iako su to neki činili upitnim, bilo je spekulacija da se to neće desiti. Definitivno je da ću podnijeti ostavku i da ćemo ostati pri onome što je naš politički dogovor”, kazao je Krapović.

Očekuje da će rotacija na mjestu predsjdnika biti “zaokružena” u narednih deset dana, ali je ponovio da prethodno moraju da budu ispunjeni uslovi. Ponovio je da se to prije svega odnosi da na sjutrašnjoj sjednici koalicija bude jedinstvena prilikom usvajanja Budžeta za 2019, Plana privremenih objekata, Programa investicija.

“To su uslovi koej smo javno eksponirali i nadam se da će sve biti dovedeno do kraja kako treba i kako smo dogovorili. Ne mogu da trčim pred rudu i anticipirati šta će se sjutra desiti na sjednici”, kazao je Krapović.

Osim rotacije na mjestu predsjdnika Opštine , gdje će Krapovića zamijeniti Marko Bato Carević iz DF, rotacije će biti i na mjestu predsjdnika Parlamenta, gdje umjesto dosadašnjeg kadra DF Đorđija Vujovića dolazi Demokrata, a Demokratska Crna Gora preuzima i mjesto potpresjednika Opštine, umjesto dosadašnjeg Mihaila Đurovića( SDP).

Bulatović: Očekujemo od Carevića domaćinski pristup radu

Za izbor novog predsjednika Opštine Marka Bata Carevića presudna je Crnogorska, koja je od jula ušla u koaliciju sa vladajućim partijama.

Potpredsjednik Opštine i lider budvanskog odbora Crnogorske, Vladimir Bulatović kazao je da će ta partija učestvovati u “tečnoj” promjeni opštinske uprave.

“Očekujemo da će se kontinuitet dosadašnjeg rada lokalne uprave nastaviti i u budućnosti. Dakle, očekujemo od Carevića pažljivo upravljanje opštinskim finansijsma, domaćinski pristup radu i prije svega dalje poboljšanje procesa rada unutar organa Opštine, a takođe i praćenje dosadašnjih razvojnih smjernica”, kazao je Bulatović.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *