Konjević: Akcizni sistem nije pravedan, dovodi do naglog rasta cijena goriva na pumpama

Dešavanja na berzi u ovoj godini i najave za iduću pakazuju da postojeći akcizni sistem nije pravedan i da dovodi do naglog rasta cijena goriva na pumpama, koje dovode do cikličnih inflatornih udara, kazao je danas u Skupštini Crne Gore poslanik SDP Raško Konjević.

Kakao dodaje, umjesto smanjenja akciza ili uvođenja kliznog sistema, naša Vlada insistira na visokom akciznom optrerećenju koje značajno utiče u cijeni goriva na pumpama, od 54 do 58 odsto u litru.

“Koliko je to operećenje za građane i privredu, najbolje vidimo po cijeni goriva u susjednim zemljama koje su izreda niže za desetak do dvadeset centi po litru. Našim predlogom bi se za upravo toliko smanjilo učešće države u litru goriva, tako da bi imali cijene primjerene našim potrošačima, a država ne bi bila na pretjeranom gubitnu, jer je rast naplate akcize na gorivo ogromni u proteklom periodu. Tako je 2016-te naplaćeno 122 miliona, prošle 2017-te 157 miliona dok za ovu godinu nijesmo još dobili podatke, ali je rast prihoda u odnosu na 2017-tu svakako višemilionski. Rast prihoda zbog povećanja akcize za 7 centi po litru i za dodatnih 4 centa po osnovu PDV-a je značajno niži nego predloženi u Francuskoj zbog koje su milioni ljudi protestovali protelih mjeseci. Tamo je rast akcize bio predviđen za 2.9 do 6 centi po litru”, poručuje Konjević.

Koliko je opravan zahtjev SDP-a, Konjević kaže da može da posluži i sljedeći primjer – u poslednja dva i po mjeseca, cijena nafte na svjetskom tržištu pala za je 4 puta više u odnosu na pad maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori.

Naime, od početka oktobra mjeseca, cijena goriva na svjetskim berzama pala za 34,5% sa 86.21US$ na 56.25US$, dok je maloprodajna cijena u Crnoj Gori pala za svega 7,69% sa 1.30 na 1.20, što je zapravo 4 puta manje. Naša namjera je da poslije ovog smanjenja akciza njen obračune vežemo za kretanje cijena na svjetskom tržištu a sve u cilju da građani osjete pad maloprodajne cijene nafte za isti onaj iznos za koji je pala na svjetskim tržištima, jer ovako postaju žrtve spirale povećanja cijena usluga i roba kad se dese naftni šokovi. Tako, recimo u Podgorici, ni jedna taksi kompanija nije smanjila cijenu usluga na niži nivo poslije posljednjeg povećanja uzrokovanog rastom cijana goriva početkom oktobra mjeseca”, istakao je Konjević.

CdM

Check Also

Pad prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili Montenegroberzu ove sedmice

Pad prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili su Montenegroberzu ove sedmice u kojoj je najavljen …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *