Konjević: Akcizni sistem nije pravedan, dovodi do naglog rasta cijena goriva na pumpama

Dodajte komentar

Dešavanja na berzi u ovoj godini i najave za iduću pakazuju da postojeći akcizni sistem nije pravedan i da dovodi do naglog rasta cijena goriva na pumpama, koje dovode do cikličnih inflatornih udara, kazao je danas u Skupštini Crne Gore poslanik SDP Raško Konjević.

Kakao dodaje, umjesto smanjenja akciza ili uvođenja kliznog sistema, naša Vlada insistira na visokom akciznom optrerećenju koje značajno utiče u cijeni goriva na pumpama, od 54 do 58 odsto u litru.

“Koliko je to operećenje za građane i privredu, najbolje vidimo po cijeni goriva u susjednim zemljama koje su izreda niže za desetak do dvadeset centi po litru. Našim predlogom bi se za upravo toliko smanjilo učešće države u litru goriva, tako da bi imali cijene primjerene našim potrošačima, a država ne bi bila na pretjeranom gubitnu, jer je rast naplate akcize na gorivo ogromni u proteklom periodu. Tako je 2016-te naplaćeno 122 miliona, prošle 2017-te 157 miliona dok za ovu godinu nijesmo još dobili podatke, ali je rast prihoda u odnosu na 2017-tu svakako višemilionski. Rast prihoda zbog povećanja akcize za 7 centi po litru i za dodatnih 4 centa po osnovu PDV-a je značajno niži nego predloženi u Francuskoj zbog koje su milioni ljudi protestovali protelih mjeseci. Tamo je rast akcize bio predviđen za 2.9 do 6 centi po litru”, poručuje Konjević.

Koliko je opravan zahtjev SDP-a, Konjević kaže da može da posluži i sljedeći primjer – u poslednja dva i po mjeseca, cijena nafte na svjetskom tržištu pala za je 4 puta više u odnosu na pad maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori.

Naime, od početka oktobra mjeseca, cijena goriva na svjetskim berzama pala za 34,5% sa 86.21US$ na 56.25US$, dok je maloprodajna cijena u Crnoj Gori pala za svega 7,69% sa 1.30 na 1.20, što je zapravo 4 puta manje. Naša namjera je da poslije ovog smanjenja akciza njen obračune vežemo za kretanje cijena na svjetskom tržištu a sve u cilju da građani osjete pad maloprodajne cijene nafte za isti onaj iznos za koji je pala na svjetskim tržištima, jer ovako postaju žrtve spirale povećanja cijena usluga i roba kad se dese naftni šokovi. Tako, recimo u Podgorici, ni jedna taksi kompanija nije smanjila cijenu usluga na niži nivo poslije posljednjeg povećanja uzrokovanog rastom cijana goriva početkom oktobra mjeseca”, istakao je Konjević.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *