Koliko je realno da stambeni krediti uskoro budu skuplji?

Dodajte komentar

Svi koji otplaćuju stambene kredite u eurima uskoro bi mogli da imaju više kamate. Naime, Euribor, referentna kamatna stopa, prema nekim procjenama mogla bi da poraste. Da li je zbog toga došao
kraj niskim ratama za stambene kredite?

Razloga za brigu trenutno nema. Ali da li će tako i ostati? Euribor je na rekordnom minimumu, što ne znači da u narednom periodu ova stopa neće rasti. Da li će se u istom smjeru kretati i krediti? Američka centralna banka je, s druge strane, povećala kamatne stope i, ako se takav trend preseli u Evropu, može se očekivati rast kamata i na našem kontinentu.

Građani koji već imaju kredit vezan za euribor osjetiće to po svojoj rati koja će biti uvećana. Banke na periodičnom nivou ažuriraju te kamatne stope, što znači na svakih tri do šest mjeseci one preračunaju tu kamatnu stopu i dostave građanima novi iznos rate pojasnio je Dušan Uzelac sa portala Kamatica.

Ipak, rješenje postoji banke nude da pod određenim uslovima pređete na fiksnu ratu, bez zavisnosti euribora.

Kojom dinamikom će euribor rasti u budućnosti?

Stručnjaci kažu niko ne može da zna. Očekuje se da bi mogao da dođe na jedan do dva odsto, što znači da bi za toliko mogle da porastu i kamatne stope, ali da visokih 4,5 odsto, koliko je iznosio prije početka svjetske ekonomske krize više neće dostizati.

Izvor: Kamatica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *