Izvođači radova na Perućici poznati do kraja februara

Dodajte komentar

Elektroprivreda (EPCG) je početkom sedmice objavila tender za izbor najpovoljnije ponude za revitalizaciju šest generatora u Hidroelektrani (HE) Perućica, a isporučioci opreme i izvođači radova biće poznati do kraja februara, kazali su Dnevnim novinama u državnoj energetskoj kompaniji.

Posao bi, kako su naveli, trebalo da bude završen u naredne četiri godine, fazno i u vrijeme godišnjih remonta.

“Za zamjenu blok transformatora biće potrebno ukupno oko 2,3 miliona eura, dok za revitalizaciju generatora treba izdvojiti oko tri miliona sa uračunatim PDV-om. Projektom, koji se realizuje radi produženja životnog vijeka i očuvanja visoke pogonske spremnosti Perućice, predviđena je postupna revitalizacija svih sedam generatora, kao i kompletna zamjena pet blok-trafoa”, objasnili su u EPCG, dodajući da će tako ući u drugu fazu modernizacije tog energetskog objekta i stvoriti uslovi za realizaciju projekta ugradnje osmog agregata čija se vrijednost procjenjuje na blizu 24 miliona eura.

Realizacija projekta ugradnje osmog agregata, moguća je do 2023. godine, a sredstva bi se obezbijedila iz aranžmana sa Njemačkom razvojnom bankom. Na osnovu urađenih energetskih analiza tog projekta, kako su objasnili predstavnici EPCG, obezbijediće se dodatnih oko 22 gigavatsati struje godišnje.

“Zamjena postojećih transformatora novim opravdana je i upotrebom savremenih materijala i tehnologija pri izradi transformatora što omogućava znatno manje ukupne gubitke u željezu i bakru od postojećih. Moraće se izgraditi i transformatorske kade za prihvatanje ulja u slučaju havarije ili izlivanja u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara i Zakonom o zaštiti životne sredine”, ukazali su u kompaniji.

U EPCG podsjećaju da je nedavno završena i revitalizacija generatora četvrtog agregata, koja je počela u avgustu, uporedo sa ovogodišnjim redovnim remontom Perućice. Elaboratom o opravdanosti revitalizacije generatora koji je 2016. godine uradila zagrebačka kompanija Končar-Institut za elektrotehniku, ustanovljen je pouzdan rad i produžetak životnog vijeka Perućice na još 15 do 20 godina.

Tehničku dokumentaciju za nabavku, ugradnju i puštanje u rad blok transformatora od 40.000 kilovolt-ampera uradio je prije tri godine Elektrotehnički institut “Nikola Tesla” iz Beograda.

“Prethodno je utvrđeno da je prvih pet blok transformatora, čiji je prosječni vijek eksploatacije znatno premašen, u veoma lošem stanju te da, s obzirom na to da je čvrsta izolacija vidljivo ostarila i izgubila mehanička svojstva, postoji izuzetno veliki rizik od havarije koja bi rezultirala trajnim ispadom trafoa iz pogona”, zaključili su u EPCG.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *