Gorivo u regionu jeftinije

Dodajte komentar

Cijene naftnih derivata u Crnoj Gori se neće mijenjati u narednih petnaest dana. To znači da će litar eurosupera BMB 98 koštati i dalje 1,28 eura, BMB 95 1,24 eura, a litar eurodizela 1,20 eura. Za litar lož ulja plaćaće se 1,18 eura. U regionu međutim – druga priča.

Od juče gorivo u Hrvatskoj je jeftinije. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, litra Eurosupera 95 pojeftinila je 20 lipa, a litra Eurodizela jeftinija je 20 lipa. Litra autoplina zadržala je istu cijenu.
Prema podacima Ministarstva ekonomije , prosječna cijena benzinskih goriva pala je s 9,39 na 9,20 kuna. Za litar dizela, pak, treba platiti 9,16 kuna umjesto dosadašnjih 9,35 kuna.

Valja napomenuti da cijena litra benzina i dizela u Hrvatskoj, za razliku od nas, varira od jedne do druge benzinske stanice. Takođe, drugačije su cijene i na autoputevima.

Cijene goriva na benzinskim pumpama i u Srbiji nastavljaju da idu silaznom putanjom. U ponedeljak se benzin od 95 oktana prodavao i za 145,7 dinara po litru, a eurodizel je je pojeftinio za više od dva dinara i prodavao se i za 160,4 dinara za litar.

Pojeftinilesu i cijene superbenzina za dinar do dva po litru u odnosu na kraj prethodne sedmice, baš kao i tečni naftni gas (TNG), koji se prodavao za 79,4 dinara po litru.

Cijena dizela je pala za devet dinara i 40 para po litru, a benzina za oko 12 dinara, u odnosu na najviše vrijednosti zabilježene ove jeseni, potvrđuje za Novosti generalni sekretar Uruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović.

Pojeftinjenje goriva je prije svega posljedica pada cijene sirove nafte na globalnom tržištu u proteklom periodu.  Cijene su nafte na svjetskim tržištima prošle nedjelje potonule više od 10 posto, što je najveći pad od septembra prošle godine, jer se ulagači plaše da će usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija izazvati pad potražnje za energentima.

Cijena sirove nafte na svjetskim berzama, odlučujući faktor maloprodajne cijene, i dalje pokazuje tendenciju pada. Prema analizi UNKS, barel nafte tipa brent, koji je sredinom jula koštao 44,82 dolara, 3. oktobra ove godine dostigao je nivo od 86,29 dolara!

Srećom, uslijedio je pad, pa je sada cijena barela ove nafte oko 57 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *