“Facebook” prati šta radite čak i kad ste izlogovani

Dodajte komentar

Više nije nepoznanica da “Facebook” prikuplja veliki broj podataka o svojim korisnicima. Ono što je manje poznato jeste da “Facebook” prati svoje korisnike čak i kada se ne služe njihovim servisom ili one koji uopšte nisu njegovi korisnici.

Čak i ako nikad niste bili prijavljeni ili ste odjavljeni s Facebooka, ova društvena platforma vjerovatno prati tvoje virtualne korake – i ne nudi vam nikakav način da to izbjegnete.

“Facebook” prati korisnike koji posjećuju aplikacije i web stranice koje imaju ugrađene usluge kao što su “like” i “share”, objavio je na svom blogu Dejvid Baser, direktor za upravljanje proizvodima, prenosi “Poslovni Puls”.

Pošto web stranice i aplikacije ne znaju ko je od njihovih korisnika prijavljen preko “Facebooka”, ne mogu razlikovati korisnike od ne-korisnika društvene mreže kada šalju podatke “Facebook”-u.

“Kada posjetite web stranicu ili aplikaciju koja koristi naše usluge, mi primamo informacije čak i ako ste izlogovani ili uopšte nemate “Facebook” nalog”, naveo je Baser.

Među podacima koje “Facebook” prikuplja od ne-korisnika su njihove IP adrese, operativni sistem i pretraživač koji koriste i prisustvo “kolačića”.

IP adrese se mogu koristiti da se otkrije geografska lokacija i “kolačići” često imaju funkciju “identifikatora koje web stranice koriste kako bi saznale jeste li ih već posjetili ranije”, naveo je Baser.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *