Automobil hrvatske kompanije Rimac najbrži i najjači na svijetu

Dodajte komentar

BBC-jev Top Gear je objavio popis najbržih i najjačih automobila u 2018. godini. Kako pišu, godina koja je najvećim dijelom iza nas bila je prepuna nepristojno brzih automobila, a na njihov popis uguralo se njih 15 koji su izdvojeni kao najbrži i najjači.

Među svima njima ipak se izdvojio automobil Mate Rimca, C-Two, koji je Top Gear izdvojio na prvo mjesto popisa, kao najbrži i najjači automobil 2018. godine.

Top Gear je Rimčev C_Two opisao kao automobil čija četiri električna motora u kombinaciji razvijaju 1,914 konjskih snaga, odnosno 1,887 kad se oduzmu frikcijski gubici u prenosu.

“Prednji točkovi samostalno svaki koriste po jedan jednobrzinski mjenjač, dok korištenje dvostrukih dvobrzinskih mjenjača na zadnjim točkovima daje zastrašujuću brzinu. Rimac tvrdi da C_Two razvija maksimalnu brzinu od 415 km/h”, pišu.

Dodaju i kako im je rečeno da C_Two ubrzava od 0 do 96 km/h za 1,85 sekundi (ipak, tu se radi o američkim “ljepljivim” stazama za drag utrke), dok od 0 do 100 km/h prema evropskim standardima stiže za 1,97 sekundi.

“Ako vozač ostane pri svijesti, Rimac će od 0 do 160 km/h stići za 4,3 sekunde. Četvrtinu milje će preći za 9,1 sekundu. I nemojte pretpostavljati da će se isprazniti nakon što pređe cifre s tri brojke. Rimac smatra da će njihov novi zaštitni automobil od 0 do 300 km/h stizati za 11,8 sekundi”, javlja Top Gear.

Dodaju kako će hrvatski super-električni automobil, ako se ove najave pokažu tačnim, ući u jako ekskluzivan klub brzih automobila u kojima su automobili poput Bugatti Chirona ili Koenigsegg Agere RS, najbržih automobila na svijetu.

Osim Rimčevog C_Two koji je prvi na popisu, na Top Gearovoj listi su se našli još i Bugatti Divo, Zenvo TSR-S, McLaren Speedtail, Ferrari Monza i Lamborghini Aventador SVJ.

Uz njih, tu su i Chevrolet Corvette ZR1, Aston Martin DBS Superleggera, Nissan GT-R 50 Italdesign, Porsche 919 evo, Ferrari 488 Pista, BMW M5 Competition, Dodge Challenger Hellcat Redeye, Mercedes-AMG GT 4dr i McLaren 600LT.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *