Većina građana Evropske unije protiv proširenja

Dodajte komentar

Dok se većina građana Evropske unije protivi proširenju novim članicama u sljedećim godinama, u zemljama kandidatima i dalje prevladava podrška članstvu u EU kao i uvjerenje da bi to bilo korisno, pokazuje najnovije istraživanje Eurobarometar, koje provodi Evropska komisija, prenose agencije.

Istraživanje, u koje je uključeno i pet zemalja kandidata za članstvo u EU, pokazalo je da većina građana Srbije, 42 odsto, smatra da bi članstvo u Uniji bilo dobra stvar. Da bi članstvo bilo loše za Srbiju misli 22 odsto anketiranih, dok je 28 odsto mišljena da to nije ni dobro ni loše.

Na pitanje da li misle da bi njihova zemlja imala koristi od članstva u EU u Srbiji je 56 odsto građana odgovorilo pozitivno, dok ima suprotan stav zastupa 29 odsto ispitanika.

U Albaniji je čak 93 odsto učesnika ankete ocijenilo da bi članstvo bilo dobro, a samo jedan posto njih ima negativan stav.  U ostalim zemljama sa statusom kandidata, članstvo u Uniji zastupa 58 odsto Makedonaca, 45pdosto Crnogoraca i 35 odsto Turaka.

Finci najveći protivnici proširenja

Međutim, u samoj Evropskoj uniji, proširenje novim članicama podržava 43 odsto građana, dok je protiv 45 odsto.  Gledano pojedinačno po članicama, proširenje najveću podršku uživa u Španiji (71 odsto), Poljskoj i Litvaniji (66 odsto), Rumuniji (65 odsto), Mađarskoj (62 odsto) i Hrvatskoj (61 odsto). Najveći protivnici su Finska (64 odsto), Francuska (62 odsto), Njemačka (61 odsto) i Austrija (58 odsto).

Standardni Eurobarometar za jesen 2018. proveden je između 8. i 22. novembra na uzorku od 32.600 ljudi širom EU-a, u zemljama kandidatima Albaniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i Turskoj i nepriznatoj Turskoj Republici Sjeverni Kipar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *