Netfliksova publika raste, ali rastu i dugovi

Dodajte komentar

Netfliks, striming senzacija, raste neverovatnom brzinom. I ako možete da ignorišete činjenicu da pozajmljuju milijarde dolara kako bi finansirali taj rast, onda je kompanija klasična priča o uspjehu.

Njena sposobnost da privuče publiku na globalnom nivou je impresivna. Netfliks je za tri mjeseca, do septembra, privukao više od šest miliona plaćajućih pretplatnika iz cijelog svijeta i sada ih ima više od 130 miliona.

Nevjerovatan razvoj Netfliksa uzdrmao je medijsku scenu i tržišta bacio u trans. Netfliks je motivisao, da ne kažemo isprovocirao, niz pripajanja, kupovina, nabavki i pregrupisavanja velikih kompanija. Dizni i Foks, AT&T i Tajm Vorner, Komkast, Amazon, Epl i Gugl morali su da odgovore i mnogi su povećali svoje fondove za TV i video.

Netfliks je ipak ozbiljan problem za investitore. Svi ti filmovi i serije su skupi, a da bi podstakli širenje, kompanija troši brže nego što zarađuje i planira to da nastavi da radi godinama. Netfliks je svoj posao izgradio na planini dugovanja koja i dalje raste.

Uprkos tome, konsenzus na Volstritu je pozitivan. Kompanija očekuje da će u narednih nekoliko godina troškovi rasti sporije od prihoda. U oktobru, Dejvid Vels, finansijski direktor kompanije, projektovao je “materijalno poboljšanje” 2020. godine. “I dalje mislimo da ćemo za nekoliko godina biti na nuli”, rekao je on. Volstrit je mahom prihvatio tu prognozu.

Nisu svi ubijeđeni.

“Netfliksov osnovni poslovni model djeluje neodrživo”, rekao je Asvat Damodaran, profesor finansija sa Njujorškog univerziteta. “Ne vidim način da se to dogodi.”

Sa sve većom konkurencijom u striming svijetu, kaže on, Netfliks će morati da nastavi da troši enormne količine novca na sadržaj i marketing. Ako smanji troškove, vrlo vjerovatno će izgubiti veći dio publike, dodao je.

Profesor Damodaran je na svom blogu postovao model procjene Netfliksa na osnovu podataka o prilivu novca dostupnih investicionim analitičarima. Na osnovu toga je pokušao da odredi koliko su Netfliksove dionice zaista vrijedne. Rezultati su bili šokantni.

Procjenjuje se da su akcije kompanije vrijedne oko 177 dolara. A Netfliks je nedavno trgovao njima po cijeni od 310 dolara po akciji.

Problem je disparitet novca koji dolazi i novca koji odlazi. Tokom 12 mjeseci do septembra, Netfliks je potrošio 11,7 milijardi dolara na nov sadržaj. Ali njihovi ukupni prihodi su bili 14,9 milijardi, što znači da su imali svega oko 3,2 milijarde dolara za marketing i ostatak operacija. To nije dovoljno za poslovanje, pa je kompanija morala da pozajmljuje novac.

Direktori Netfliksa kažu da grade svoju firmu da potraje. Prošle godine, Rid Hejstings, koosnivač i izvršni direktor kompanije, rekao je da Netfliks mora da nastavi da snabdijeva gledaoce uzbudljivim zabavnim sadržajem i da ga predstavlja na inovativne načine.

Ali to će koštati. Gledaocima to možda nije problem. Netfliks nudi zabavu koje ima više i koja je raznovrsnija nego prije nekoliko godina i ako im se pridruže i druge kompanije, izbora će biti dosta.

Ali da li to čini Netfliks sjajnom kompanijom? Trebalo bi pažljivije proučiti brojke.

Nedeljnik.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *