Investitori se okreću zlatu zbog djelimične blokade rada američke vlade

Dodajte komentar

Cijene zlata juče su bile blizu šestomjesečnog maksimuma, budući da investitore brine politička neizvjesnost u Sjedinjenim Državama i usporavanje globalne ekonomije.

Na trgovanju je cijena zlata za trenutnu isporuku porasla je za 0,6 posto na 1.263,91 dolar po unci, približivši se najvišem nivou od 1.266,40 dolara koji je zabilježen početkom jula, izvještava Reuters.

Cijena futuresa zlata na američkom tržištu je takođe porasla 0,7 posto, na 1.267,4 dolara po unci.

Sasvim je izvjesno da će djelimična blokada američke vlade trajati tokom božićnih praznika, pošto je Senat u subotu prekinuo rad bez vidnog napretka u diskusiji vezanoj za zahtjev predsjednika Donalda Trumpa za odobravanjem dodatnih sredstava za izgradnju zida na granici s Meksikom.

Znaci političke nestabilnosti u Sjedinjenim Državama u vrijeme kada globalna ekonomija posustaje izazvali su pad dionica, što je dodatno podiglo potražnju za zlatom.

Japanski jen i švajcarski franak, koji se smatraju sigurnim ulaganjem u vremenima ekonomskih i političkih previranja, takođe su ojačali s obzirom na slabljenje apetita investitora za rizičnom aktivom.

Kada je riječ o drugim dragocjenim metalima, cijena paladijuma je porasla 0,1 posto, na 1.233 dolara po unci, srebro je skočilo za 0,9 posto, na 14,73 dolara, dok je platina ojačala 0,6 posto na 791,70 dolara po unci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *