Holanđani od države dobijaju novac za svaki kilometar na biciklu

Dodajte komentar

Više od polovinee holandskih vozača koji automobilom putuju na posao, od svog su radnog mjesta udaljeni oko 7,5 kilometara, a vlada smatra kako je to razdaljina koju bi lako mogli preći zdravijom i ekološki prihvatljivijom varijantom.

Projektom se planira 15 novih ruta pretvoriti u “biciklističke autoceste”

Kako piše Jutarnji list, Holandija trenutno ima 17 miliona stanovnika i 23 miliona bicikala, a podaci pokazuju kako je prije dvije godine u toj zemlji više od četvrtine putovanja bilo upravo na biciklu. Međutim, od toga je samo 25 posto putovanja bilo na posao, 37 posto iz zabave, a ostatak radi šopinga, odlaska u školu i ostalih aktivnosti.

Upravo zato će oni koji putuju biciklom na posao moći da ostvare poresku olakšicu od 0,19 eura za svaki pređeni kilometar, s tim da će se kompanija i zaposleni sami dogovoriti o dužini biciklističke rute. Iako ova mjera postoji već neko vrijeme, malo kompanija zna za nju, stoga se holandija vlada nada da će to promijeniti boljom promocijom.

Osim ovog benefita, nedavno je objavila i kako će uložiti 340 miliona eura u biciklističku infrastrukturu kako bi u sljedeće tri godine privoljela barem 200 hiljada ljudi da koriste bicikl.

Projektom se planira 15 novih ruta koje će se pretvoriti u “biciklističke autoceste” koje će povezivati centar grada s predgrađima, stvoriti 25 hiljada biciklističkih parkirnih mjesta i dograditi više od 60 skladišta za bicikle.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *