55 odsto Njemaca zivjelo bi u inostranstvu, trećina zauvjek

Dodajte komentar

Trend se nastavlja i 2017.godine. 2016. godine je za 281 000 Njemaca više otišlo da živi u inostranstvo nego što ih se u Njemačku vratilo, izračunala je zvanična njemačka statistika.

Istina, migranti iz drugih zemalja popravljaju ukupni migracioni saldo, pa se 2016. godine u Njemačku uselilo za 600 000 ljudi više nego što se iselilo. Statistika je saopštila da je ukupni migracioni saldo pozitivan i 2017. godine.

Iznenadjenja ima još: za stalno se iz Njemačke najviše iseljavaju penzioneri, svaki 12. se seli u inostranstvo bježeći od siromaštva, a ne libe se od pronalaska još boljeg mjesta za život ni njemački milioneri.

Tek, istraživanje YouGov obavljeno oktobra ove godine medju 2109 punoljetnih osoba, pokazalo je da bi 55% Njemaca moglo da zamisli da se odseli u inostranstvo (njih u 1256).

Jedna trećina njih bi se u inostranstvo preselila za stalno, 13% na 2-5 godina , 9% na najviše godinu dana.

Njih 29% je izjavilo da je prije dvije godine bilo manje spremno na selidbu.

Prema istraživanju YouGov njih 38% očekuje mirniji i opušteniji život, 33% očekuju viši životni standard ,a 31% bi se selilo zbog ljepše klime.

Njemci stariji od 55 godina mogu da zamisle da se zauvjek presele u inostranstvo, dok bi anketirani u starosnoj grupi 18-24 godine u inostranstvu ostali nekoliko godina.

30% Amerikanaca razmišlja da se odseli u inostranstvo

Prema zajedničkom istraživanju Univerziteta Kent (Velika Britanija) i Univerziteta Tafts (SAD), 30 odsto Amerikanaca razmišlja o selidbi u inostranstvo, prenosi Daily Mail.

U istraživanju je učestvovalo 877 američkih gradjana, a 90 odsto onih koji razmišljaju da emigriraju uradili bi to iz želje da upoznaju svijet.

Njih 51 odsto selidbu u inostranstvo vezuju za odlazak u penziju, a 49 odsto hoće da pobjegne od loše ili dosadne situacije u SAD.

Zbog posla bi se iz SAD odselilo 48 odsto onih koji razmišljaju o selidbi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *