Ilustracija

Objavljene podsticajne cijene struje iz malih obnovljivih izvora energije

Vlada Crne Gore objavila je podsticajne cijene struje proizvedene iz malih obnovljivih izvora energije.

Prema Uredbi čije detalje objavljuje Portal Analitika, podsticajne cijene struje kreću se od osam centi koliko iznosi cijena kilovatčasa za elektranu na gas iz otpada pa sve do 15 centi koliko se plaća cijena kilovata iz elektrane na biogas.

Zanimljivo, cijena kilovata iz solarnog panela na infrastrukturnom objektu je 12 centi, iz vjetregeneratora 9,6 centi, dok cijene struje iz malih hidroelekrana se kreću od 6,8 centi do 10,44 centi u zavisnosti od snage generatora.

Kako je obrazloženo Uredbom, definiše se i umanjenje podsticajne cijene od početka 2020. godine, što će imati pozitivni uticaj na sve kupce električne energije.

Donijetom Uredbom o izmjenama Uredbe o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije propisuju se nove metodologije za utvrđivanje naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz objekta koji koriste obnovljive izvore i visokoefikasne kogeneracije.

Tako se, kako se navodi, umanjuju obaveze krajnjih kupaca po osnovu balansnog mehanizma, kao obaveze kupaca iz kategorije domaćinstva u zavisnosti od mjesečne potrošnje.

Proizvođač energije može da ostvari podsticajnu cijenu za proizvedenu električnu energiju, ako je stekao status povlašćenog proizvođača za objekat u skladu sa propisom kojim se uređuje način sticanja statusa i ostvarivanja prava povlašćenog proizvođača električne energije.

Dio javnosti se žestoko protivi podsticajnim cijema struje i gradnji novih izvora iz ekoloških razloga, ali i zbog enormnog profita koji ostvaruju privatnici iz te investicije.

Check Also

Posebna podrška vinarima za rast konkurentnosti i bolje pozicioniranje

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je poziv za dodjelu posebne podrške za vino za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *