Naslovne strane za 24. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Ne dati povoda EU da zabrani korišćenje eura

Glavni izazov Crne Gore za zatvaranje poglavlja 17, koje se odnosi na ekonomsku i monetarnu uniju, je ne dati povoda Evropskoj uniji da zabrani državi korišćenje eura, ocijenio je ekonomski analitičar Predrag Drecun. -Za EU nije problem suštine naše ekonomije, već loša poruka koja bi se poslala u slučaju da ne ispoštujemo uslove, a dozvoli nam se korišćenje eura, a imajući u vidu da neke članice EU još ne mogu da koriste euro objasnio je Drecun. On je, odgovarajući na pitanje da li država može da odgovori na rigorozne zahtjeve EU kad su u pitanju monetarni standardi, kazao da može, ali po cijenu nekih drugih ostvarenja.

Najveća plata 174 minimalca

Dok se sindikat i opozicija “prepucavaju” s Vladom oko zahtjeva za povećanje minimalca, kojije najniži u regionu i iznosi 193 eura, najsvježiji podaci Poreske uprave pokazuju da je najtanji koverat zarađen u novembru primilo 7.269 zaposlenih. Nasuprot njima, u ovoj godini najveća zarada, na koju su plaćeni porezi i doprinosi, isplaćenaje u avgustu i iznosilaje neto 33.695 eura.

Dan

Izgubili 10 miliona zbog kineskog kredita

Državna firma Barska plovidba izgubila je najmanje deset miliona eura zbog vladinog posla sa kineskom Eksim bankom. To se može vidjeti u revizorskom izvještaju kompanije za 2017. godinu.
Radi se o kreditu koji su najviši predstavnici Vlade krajem 2012. godine ugovorili sa kineskom Eksim bankom sa kojom je zaključen ugovor o kreditu na period od 20 godina, grejs periodom od pet godina i kamatnom stopom od dva odsto.

Nećemo odustati od povećanja minimalne zarade

Član predsjedništva i portparol Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić kazao je da zajedno sa sindikašma i građanima neće ni u narednoj godini odustati od zahtjeva da se minimalna zarada poveća na 250 eura i uvede startni neoporezivi dio. – Ukoliko svako jutro umjesto bajki o lideru u regionu budemo počinjali pitanjem zašto nam je onda manja minimalna plata u tom istom regionu, možda će se neki u Karađorđevoj dosjetiti da je treba povećati. Ako ne zbog sindikata ili SDP-a, onda zbog 77 hiljada naših sugrađana koji primaju manje od 250 eura kazao je Stanić.

Ne dati povoda EU da nam zabrani euro

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je da je glavni izazov Crne Gore za zatvaranje Poglavlja 17, koje se odnosi na ekonomsku i monetarnu uniju da se ne da povod Evropskoj uniji (EU) da zabrani državi korišćenje eura.

Drecun je agenciji Mina biznis rekao da za EU nije problem suštine naše ekonomije, već loša poruka koja bi se poslala u slučaju da ne ispoštujemo uslove, dozvoli nam se korišćenje eura, a imajući u vidu da neke članice EU još ne mogu da koriste euro.

Dnevne novine

Padaju kamate na kredite ali i na sve štedne uloge

Oktobarske nominalne kamatne stope bile su niže za 0,48, a efektivne za 0,55 odsto u odnosu na početak godine, dok su one na štednju u istom periodu pale za 0,16 procentnih poena. To pokazuju podaci iz novog Biltena Centralne banke Crne Gore.

BROJNI GOSTI NAJAVILI I BOLJU ZIMSKU SEZONU

Nakon Žabljaka i Vučja, Nacionalna turistička organizacija (NTO) organizovala je proteklog vikenda zvanično otvaranje skijaške sezone i u gradu pod Bjelasicom, u glavnom Ski-centru Kolašin 1450. Brojni posjetioci, najviše iz Crne Gore, te i iz susjedne Albanije, uz bogat program, besplatne sadržaj e i popuste uživali su u izuzetnom danu na snijegu. Besplatan autobuski prevoz NTO je organizovan za one koji su iz Podgorice željeli da uživaju na snijegu i raznovrsnim sadržajima, dok su lokalne turističke organizacije Budve i Kotora isto učinili za svoje građane. Na ski-stazama su ih zabavljali DJ Mr Jolls i DJ Shar, kao i mažoretke iz Tivta.

BRIGA O ZAJEDNICI NIJE OBAVEZA VEĆ PRIVILEGIJA

Poslovanje preduzeća u savremenim uslovima ne svodi se samo na ostvarivanje dobiti, već kompanije preuzimaju obavezu da svoj rad usmjere na akcije koje će doprinijeti dobrobiti zajednice. Tako nastaje koncept društveno odgovornog poslovanja koje nije samo prelazno rješenje za trenutno zadovoljenje interesa zajednice u kojoj preduzeće posluje, već postaje imperativ poslovanja koje će sve kompanije, prije ili kasnije, morati prihvatiti ukoliko žele zadržati svoje mjesto na poslovnoj sceni.

Vijesti

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *