Najveće američke banke likvidne uprkos padu dionica na Wall Street-u

Dodajte komentar

Ministar finansija SAD-a Steven Mnuchin u nedjelju je kontaktirao čelnike vodećih američkih banaka od kojih je dobio potvrdu da su te banke “zdrave” odnosno da imaju dovoljno likvidnosti za kreditiranje, uprkos oštrom padu cijena dionica na Wall Streetu.

Naime, dionice u SAD-u pale su u posljednjih nekoliko nedjelja zbog zabrinutosti oko usporavanja ekonomskog rasta, pri čemu je indeks S&P 500 u decembru zabilježio najveći pad za taj mjesec od Velike depresije.

“Danas sam održao pojedinačne razgovore s izvršnim direktorima šest najvećih banaka u zemlji”, poručio je ministar finansija Steven Mnuchin na Twitteru nešto prije otvaranja finansijskih tržišta u Aziji.

Ministarstvo finansija saopštilo je da je Mnuchin razgovarao s izvršnim direktorima Bank of America, banke Citi, Goldmana Sachsa, JP Morgan Chasea, Morgan Stanleya i Wells Farga.

“Izvršni direktori su potvrdili da imaju dovoljno raspoložive likvidnosti za kreditiranje”, kažu iz ministarstva.

Izvijestili su i da je Mnuchin potvrdio da banke “nisu iskusile nikakve probleme oko izdavanja kredita i da tržišta i dalje pravilno funkcionisaju”.

Mnuchinovi pozivi bankarima došli su usred privremenog prekida rada dijela američkih državnih službi jer se republikanci i demokrate u Kongresu ne uspijevaju dogovoriti oko finansiranja savezne vlade u idućih godinu dana, pri čemu je najveći problem oko insistiranje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se osiguraju sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom.

Finansiranje za oko četvrtinu programa federalne vlade isteklo je u petak u ponoć, a obustava rada mogla bi se nastaviti do 3. januara.

Ministarstvo je izvijestilo da će Mnuchin u ponedjeljak sazvati radnu grupu za finansijska tržišta, koja uključuje glavne čelnike finansijskog sistema SAD-a i koja je kolokvijalno poznata kao “ekipa za zaštitu od udara”. Grupa, koja je takođe bila sazvana 2009. godine u kasnijoj fazi finansijske krize, uključuje funkcionere iz Federalnih rezervi (Fed), kao i Komisije za hartije od vrijednosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *