Da li će biti produžen rok za legalizaciju bespravne gradnje?

Dodajte komentar

Da li će Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) uvažiti zahtjev opština da se rok za legalizaciju bespravne gradnje produži do oktobra 2020. godine, biće poznato tek kada se obrade pristigli zahtjevi za legalizaciju i kada se uporede podaci iz avionskog snimanja cijele teritorije države sa katastarskim i planskim podlogama.

“Organi nadležni za postupak legalizacije po jedinicama lokalne samouprave obrađuju pristigle zahtjeve za legalizaciju, kojih je oko 51.000, a avionsko snimanje čitave teritorije Crne Gore je završeno i ti podaci će se preklopiti sa katastarskim i planskim podlogama. Nakon toga će se izvršiti preklapanje tih podloga sa podacima o broju podnijetih zahtjeva i postupak će rezultirati preciznom evidencijom bespravnih objekata. Tada će biti moguće dati detaljnu analizu stanja u prostoru i sagledati sve eventualne mogućnosti”, rečeno je zvanično “Vijestima” iz MORT-a na pitanje da li će uvažiti zahtjev opština.

Zajednica opština Crne Gore tražila je od Vlade izmjenu 17 članova Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, kao i pojašnjenja oko primjene još devet članova. Dio te incijative je i da se predaja zahtjeva za legalizaciju objekata, koji je istekao 16. jula ove godine, pomjeri do dana donošenja plana generalne regulacije država koji prema zakonu o planiranju i izgradnji objekata treba da se donese do oktobra 2020. godine. Iz MORT-a su kazali da je u toku razmatranje predloženih izmjena.

Iz Zajednice opština su Vladi objasnili da se predlog za produženje roka za legalizaciju odnosi samo na objekte koji se nalaze na orto foto-snimku koji se radi za potrebe legalizacije, a nikako za novosagrađene objekte, kao i da je rok za predaju zahtjeva predložen kako bi se mogao obuhvatiti ljetnji period kada dijaspora sa sjevera i strani državljani koji posjeduju nekretnine na primorju dominantno borave u Crnoj Gori.

Izvor: VIjesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *