Imamo, a nemamo PayPal

1 komentar

Za razliku od zemalja članica Evropske unije i većine zemalja regiona, građani Crne Gore ni poslije četiri godine od kako je uveden PayPal sistem plaćanja, na svoj onlajn račun ne mogu da primaju novac.

Na pitanja kada će to biti omogućeno, nadležni odgovornost svaljuju jedni na druge – ili na kompaniju PayPal, iz koje, pak, tvrde da tu opšciju za sad “blokiraju” velike crnogorske banke.

Od 2014, od kada je taj online sistem plaćanja dostupan u Crnoj Gori, građani PayPal mogu da koriste samo da bi platili usluge, isključivo u inostranstvu. Od tada se u javnosti često govori i o mogućem proširenju funkcionalosti opcijom prijema novca na PayPal račune, ali to se do danas nije dogodilo.

Opcija prijema novca omogućila bi crnogorskim građanima da na PayPal naloge primaju uplate iz inostranstva, ali tako bi bio moguć i promet novca među rezidentima.

Iz Ministarstva javne uprave (MJU) više su puta ponovili raniji stav Ministarstva za informaciono društvo, čiji su nasljednik, da je PayPal privatna, profitno orijentisana kompanija i da imaju svoja pravila poslovanja. Ranije su kazali i da zakonska regulativa u Crnoj Gori nije prepreka aktiviranju PayPal opcije “Receive” (Primanje). Dodaju i da ne mogu precizirati kada će ta mogućnosti biti dostupna u Crnoj Gori i tvrde da je to “isključivo odluka kompanije PayPal”.

Iz PayPala, međutim, u komunikaciji sa korisnicima, navode da odluka nije u potpunosti na njima i kao problem navode crnogorske banke.

“Korisnici PayPala u Crnoj Gori sada nemaju mogućnosti prijema uplata, već samo slanja novca. Nažalost, odluka da ponudimo tu uslugu nije u potpunosti na nama jer glavne banke u Crnoj Gori već duže ne daju zeleno svjetlo za proširenje naših usluga u vašoj državi”, navodi se u odgovoru PayPala jednom od crnogorskih korisnika, koji je uputio dopis kompaniji sa pitanjem kada će konačno na svoj PayPal račun moći i da prima novac.

“Vijesti” su o tvrdnjama te kompanije uputile pitanja Centralnoj banci Crne Gore, ali su iz te krovne institucije u finansijskom sistemu kazali da je PayPal nadležnost resora Suzane Pribilović.

Na dodatna pitanja, iz MJU su podsjetili da je, prije pokretanja bilo kakvih aktivnosti ranijeg Ministarstva za informaciono društvo, pribavljeno mišljenje CBCG o mogućnostima rada PayPala, a za dodatna objašnjenja redakciju su uputili na tu instituciju.

Iz CBCG naknadno su objasnili da za obavljanje transakcija u inostranstvu, sersivima poput PayPala, nije potrebna registracija u Crnoj Gori.

“PayPal i slične platforme za posredovanje u elektronskim transakcijama, čiji su vlasnici kompanije sa sjedištem u inostranstvu, nemaju obavezu da se registruju kod CBCG, kada su njihove usluge vezane za izvršavanje međunarodnih platnih transakcija crnogorskih rezidenata putem interneta”, kazali su iz te finansijske instutucije.

Kažu i da im se iz PayPala nikad nisu obratili za izdavanje odobrenja za pružanje usluga koje bi obuhvatale aktivno pristupanje crnogorskom tržištu.

U susjednoj Srbiji, kako navode iz Narodne banke, ako nema licencu koju izdaje ta finansijska institucija, PayPal može da se koristi samo za platni promet sa inostranstvom.

To znači da rezidenti, iako imaju odobrenu opciju i prijema i slanja novca na račune, ne mogu da koriste PayPal za međusobna plaćanja u samoj državi.

Iz Narodne banke Srbije objašnjavaju da platne usluge između rezidenata u zemlji može da vrši samo domaća institucija elektronskog novca koja ima dozvolu te institucije. Stranim servisima, poput PayPala, omogućeno je samo prekogranično plaćanje, osim u slučaju kada se te kompanije kod Narodne banke licenciraju kao institucije elektronskog novca. Dodaju i da su u pitanju univerzalna pravila, koja bez izuzetka važe u Evropskoj uniji.

Registar institucija elektronskog novca postoji i u Crnoj Gori, ali je, prema podacima sa sajta CBCG, kao institucija elektronskog novca u zemlji registrovana jedino kompanija Mtel. PayPal je globalno popularan servis za online transfer novca. Dostupan je u više od 200 država.

Taj servis je korisnicima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini dostupan više od sedam godina – i za plaćanje i za prijem novca. Kada su se bh. korisnici nedavno požalili da imaju problema sa povlačenjem sredstava sa PayPal naloga, iz te kompanije su im kazali da za punu uslugu, moraju pregovarati sa – centralnom bankom.

Banke (ne)učestvuju u odluci

Među korisnicima PayPala u Crnoj Gori ima onih koji tvrde da su, uprkos tome što i zvanično nije moguće, uspjeli da dobiju i podignu novac uplaćen na PayPal račun.

Tvrde da je u pitanju regularan PayPal nalog, sa kojeg je novac prebačen na karticu Societe General banke i da su, uz proviziju, uspjeli da za 2, 3 dana od uplate, podignu novac.

Iz Societe General banke nisu ni potvrdili ni demantovali te naloge, već su “Vijestima” kazali da je PayPal taj koji “utvrđuje koja država, koja kartica i klijent će primiti novac”.

“Banke praktično ne učestvuju u toj odluci, osim što izdaju kartice koje PayPal prihvata.

Naša banka nema ugovorenu poslovnu saradnju sa PayPalom i nismo upoznati sa njihovim razvojnim strategijama”, kazali su iz te banke.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *