Za refinansiranje dugova zaduživanje i do 250 miliona eura

Dodajte komentar

Država će se kod međunarodnih finansijskih institucija naredne godine zaključiti kreditne aranžmane u vrijednosti od 214 miliona eura, navodi se u Odluci o zaduživanju, koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici, pišu Dnevne novine.

Ovim dokumentom se precizira da će kreditno zaduženje kod Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) biti 15 miliona eura za izgradnju zatvora u Mojkovcu, 10 miliona za nastavak Projekta Hljadu plus, isto toliko za izgradnju i rekonstrukcija predškolskih ustanova, zatim 18 miliona kod Evropske investicione banke (EIB), za obrazovnu infrastrukturu, šest miliona za nastavak sanacije puteva i obilaznica i još 40 miliona eura za rekonstrukciju magistralnih puteva.

Svjetska banka kreditiraće državu sa 15 miliona eura za plan optimizacije i isplatu otpremnina zaposlenima u javnom sektoru, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa 15 miliona za dio rekonstrukcije magistralnih puteva, Njemačka razvojna banka (KfW) sa 10 miliona za petu fazu vodosnabdijevanja i regulisanje otpadnih voda na crnogorskom primorju i još 45 miliona za energetsku efikasnost u javnim ustanovama. Uz to, za potrebe nabavke oklopnih vozila Ministarstvu odbrane država se zadužuje još 30 miliona eura.

“Odlukom se takođe omogućava mogućnost zaduženja države za potrebe finansiranja budžeta od 370 miliona eura. Od navedenog iznosa, 190 miliona biće potrebno za finansiranje budžetskih potreba, kapitalnog budžeta i otplate duga, dok je 180 miliona namijenjeno za finansiranje dionice puta Bar-Boljare”, kazao je generalni direktor Direktorata za državni trezor Dragan Darmanović nakon sjednice Vlade.

Uz to, ostavljena je mogućnost da se Vlada u 2019. godini može zadužiti “za potrebe dalje realizacije projekta izgradnje prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo auto-puta Bar-Boljare, “kod kineske Exim banke ili druge finansijske institucije do visine neophodne za implementaciju navedenog projekta”.

Darmanović je precizirao i da se država dogodine može da zadužiti 250 miliona eura za potrebe refinansiranja duga, što će biti obezbijeđeno garancijom Svjetske banke.

“Odlukom je predviđeno da se Država u toku godine može zaduživati za potrebe likvidnosti budžeta, i u obavezi je da ta sredstva vrati do kraja tekuće godine. Sva pomenuta zaduženja su u skladu sa godišnjim Zakonom o budžetu za 2019. godinu, a postupak zaduživanja će sprovoditi Vlada na predlog Ministarstva finansija”, stoji u juče usvojenoj odluci.

Država će u 2019. godini, kako je ranije rečeno, izdati i garancije u iznosu do 83 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *