Wall Street: Akcije oštro pale drugi dan zaredom

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su akcije oštro pale drugi dan zaredom, jer su ulagači i dalje pod utiskom odluke Fed-a da će nastaviti povećanje kamata, mada usporenijim tempom.

Dau Džons je skliznuo 464 boda ili 1,99 odsto, na 22.859 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,58 odsto, na 2.467 bodova, a Nasdak indeks 1,63 odsto, na 6.528 bodova. Oštar pad cijena dionica posljedica je odluke Feda da će nastaviti povećanje kamata i u idućoj godini, premda nešto usporenijim tempom nego što je nedavno procjenjivao.

Fed je u srijedu po četvrti put ove godine povećao ključne kamate za 0,25 procentnih bodova i poručio da će zbog nestabilnosti na finansijskim tržištima i usporavanja rasta globalne ekonomije u idućoj godini kamate povećati u dva navrata, a ne u tri, kako je procjenjivao prije.

“Riječ je o nastavku prodaje od prethodnoga dana. Tržište, koje je ionako pod uticajem usporavanja rasta ekonomije, jednostavno je pokolebano zbog cjelokupnog aspekta normalizacije bilansa Feda”, kaže Michael O'Rourke, strateg u kompaniji JonesTrading.

Loše raspoloženje na najvećoj svetskoj berzi posljedica je takođe rizika od privremenog prekida rada dijela državnih službi jer se republikanci i demokrate u Kongresu ne uspijevaju dogovoriti oko finansiranja savezne vlade u idućih godini dana.

U fokusu ulagača je i tehnološki sektor, čiji je rast godinama podržavao tržište, no posljednjih su mjeseci dionice tehnoloških divova pod pritiskom. Zbog toga je Nasdak indeks, koji je pun dionica tehnoloških kompanija, u minusu 19,5 odsto u odnosu na svoj prethodni najviši nivo, što znači da je na korak do tržišta “medveda”. Dau Džons i S&P 500 indeks nalaze se, pak, duboko u području korekcije, odnosno više od 10 odsto ispod svojih prethodnih najviših nivoa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *