Mustafić: Za godinu 10.000 nezaposlenih manje u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, na kraju 2018. godine nalazi se 41.840 nezaposlenih, što je za 10.000 manje u odnosu na kraj 2017, saopštio je direktor ZZZCG Suljo Mustafić na godišnjoj konferenciji za medije.

Kako je istakao više od polovine nezaposlenih su žene 58,49 odsto, a smanjeno je učešće mladih do 25 godina, ali je povećano učešće starijih od 50.

Bez posla su 8.834 visokoškolaca, među kojima je 286 specijalista i magistara i 15 doktora nauka.

“Godinu na izmaku obilježila je bolja slika na tržištu rada – kontinuirani pad registrovane nezaposlenosti, sa stopom znatno nižom nego lani. Na kraju prošle godine stopa je iznosila 22,09, a sada je 18,03 odsto. Za jedan procentni poen niža je i anketna stopa, koju izračunava Monstat, za treći kvartal ove godine iznosi 14,1odsto”, naveo je Mustafić.

Poslodavci su, posredstvom Zavoda, oglasili 29.029 slobodna radna mjesta, a najviše se zapošljavalo u sektorima ugostiteljstva i turizma, uslužnim djelatnostima i u građevinarstvu.

“Slijedeći zacrtana strateška opredjeljenja Vlade i politike Ministarstva rada i socijalnog staranja, u oblasti politika zapošljavanja, Zavod se prema svim izazovima odnosi krajnje odgovorno i, u skladu sa mogućnostima, utiče na njihovo rješavanje”, naglasio je Mustafić.

Ističući da je ove godine usmjereno skoro 12 miliona eura za isplatu novčane naknade – zakonskog prava po osnovu osiguranja u slučaju nezaposlenosti, direktor je ukazao i na brojne realizovane aktivnosti.

Kako je pojasnio, programima i mjerama aktivne politike zapošljavanja obuhvaćeno je 3.649 nezaposlenih. Učešće žena je više od 64%, mladih gotovo trećina, dok učešće dugoročno nezaposlenih iznosi 27%.

Skoro polovina učesnika je iz sjevernih opština.

“Iako još nijesmo zadovoljni padom registrovane stope nezaposlenosti, ipak, naglašavam da smo ispunili sve prioritete zacrtane na početku godine. Nezaposleni u kontinuitetu stiču nova znanja i vještine koje se traže na tržištu rada, a poslodavci, posredstvom Zavoda, dobijaju kvalitetnog radnika sa upotrebljivim znanje”, kazao je on.

Svih 12 mjeseci, dodao je Mustafić, fokus je bio na razvoj preduzetništva, kao prostor za otvaranje novih radnih mjesta.

Po riječima Mustafića, Zavod se sa posebnim senzibilitetom odnosi prema osobama sa invaliditetom.

“Svi programi Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom realizuju se u cilju njihovog dugoročnog zapošljavanja”, rekao je direktor, uz podsjećanje da je Zavod u godini na izmaku objavio dva javna poziva, vrijedna tri miliona eura, kojima je planirano uključivanje 402 osobe sa invaliditetom.

U ovoj godini intezivno se posredovalo u sezonskom zapošljavanju. Posredstvom Zavoda angažovano je 9.229 domaćih sezonaca.

“Zabrinjava, međutim, manje zapošljavanje domaće radne snage, a veće angažovanje strane. U ovoj godini izdato je više od 24.964 dozvola za rad i zapošljavanje stranaca, što je 22% više nego prošle. Ovaj alarmantno veliki podatak, saglasićete se, ukazuje na činjenicu da se ne koristi potencijal domaće radne snage. Siguran sam da je, pojedine poslodavce, neophodno konstantno podsjećati na višestruke benefite od intezivnijeg zapošljavanja domaćih radnika”, poručio je Mustafić.

U cilju unapređenja usluga Zavoda i njegovanja dobre saradnje sa poslodavcima, kao ključnim akterima na tržištu rada bez kojih nema zapošljavanja, nedavno je Zavod potpisao sporazum sa Privrednom komorom.

“U narednom periodu ćemo više pažnje posvetiti saradnji sa lokalnim samoupravama. Procijenili smo da nam je potrebno više interakcije kako bi, kroz zajedničke programe i eventualno udruživanje sredstava, ali i kreiranje novih mjera, dodatno podstakli aktivne politike zapošljavanja”, najavio je direktor Zavoda.

Mustafić je podsjetio i na to da je u maju počeo sa radom, sistemski veoma bitan, nacionalni Centar za autizam. Zavod je, naglasio je, za potrebe centra, kroz međuresorske pregovore, ustupio dio objekta na Zabjelu, u čiju je izgradnju i opremanje Zavod je uložio dva miliona eura.

“Budzetom za 2019. za mjere i programe stimulisanja zapošljavanja, predviđena su tri miliona, kojima možemo uključiti 2.230 nezaposlenih. To su skromna sredstva, u odnosu na potrebe tržišta rada, ali ćemo nastojati da realizujemo najpotrebnije programe i one koji daju najbolje rezultate”, ocijenio je Mustafić

Za kredite za samozaposljavanje, u narednoj godini, očekujemo 300 hiljada eura za otvaranje 60 novih radnih mjesta.

Zbog regionalnog zaostajanja i veće stope nezaposlenosti na sjeveru i naredne godine, dodao je, podsticaće zapošljavanje u manje razvijenim sredinama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *