Koje lažne vijesti su u 2018. napravile najveću pometnju

Dodajte komentar

Među osam „najuspješnijih“ lažnih vijesti tokom 2018. godine, ubjedljivo vodi članak sa veb-stranice registrovane u Rusiji pod nazivom Anonymousnews.ru, koji je generisao 148.000 interakcija na Fejsbuku. Naslov te lažne vijesti je glasio: „Država Haremu plaća 7.500 eura mjesečno: Sirijac sa dvije žene i osmoro djece u Nemačkoj“. Više medijskih grupa koje se bave provjeravanjem činjenica, razotkrile su tu vijest kao lažnu, ali to nije spriječilo njeno širenje.

Samo je njemački list „Zidojče cajtung“ ove godine imao članak sa više interakcija na Fejsbuku – to nije uspjelo ni njemačkim listovima s najvećim tiražima poput „Bilda“, „Špigela“, „Fokusa“, „Velta“ ili „Šterna“. Uzgred, stranica Anonymousnews.ru nije povezana sa internet-pokretom Anonymus.

Stranke prenose lažne vijesti

Druga na top-listi je lažna vijest pod naslovom: „Izbjeglice, prema Merkelovoj, moraju da imaju prednost u socijalnom zbrinjavanju“. Objavljena je na portalu Blog.Halle-Leaks.de i imala je 125.000 interakcija. Slijedi fejk-njuz: „Klaudija Rot: Za Ramazan bi morala da važi zabrana alkohola“, koji je objavio pseudo-satirični portal Berliner-Express.com i koja je ostvarila interakciju od 91.000.

Inače, okružni odbori populističke stranke Alternative za Njemačku (AfD) i neonacističke NPD, kao i bivša političarka CDU Erika Štrajnbah su, kako je objavio „Buzzfeed“, najvažniji prenosioci lažnih vijesti iz Njemačke na Fejsbuku.

Mješavina istine i laži

Ono što karakteriše svaku od lažnih vijesti jeste to da se u njima uvjek prepliću istinite činjenice i laži. Takav je slučaj i sa postom koji je objavio portal Journalistenwatch.com pod naslovom: „Presuda za RTV-pretplatu: Ustavne sudije i kreatori pretplate su braća“ i koji se takođe našao na listi „Buzzfeed News“.

U toj informaciji, istina je da su Paul i Ferdinand Kirhof braća. Tačno je i da je Paul Kirhof 2013. uradio ekspertizu koja je poslužila kao baza za današnju RTV-pretplatu u Njemačkoj. Tačno je i da je njegov brat Ferdinand Kirhof sudija njemačkog Ustavnog suda, koji je odlučivao o tome da li je RTV-pretplata u skladu sa njemačkim ustavom. Ali portal koji je tu vijest objavio kod korisnika Fejsbuka svjesno je stvorio pogrešan utisak da se radi o nepotizmu. Potpuno je netačno da je jedan od braće završio ono što je drugi započeo. Sudija Ferdinand Kirhof nije sam donosio odluku Ustavnog suda, niti je njegov brat Paul Kirhof ostvario ikakvu korist time što je Ustavni sud potvrdio legitimnost odluke o RTV-pretplati u Njemačkoj, piše Dojče vele.

„Naše istraživanje“, zaključuje „Buzzfeed“, „pokazuje da članci koji šire laži na Fejsbuku mogu da budu uspješniji od ozbiljnih vijesti. To potkrepljuje tezu da promjene koje je Fejsbuk uveo u tzv ‘Newsfeed’ nimalo nisu naškodile medijima koje šire lažne vijesti. Štaviše, promjene su takvim medijima čak donijele prednosti.“

Do istog rezultata došlo se i u velikoj analizi instituta „MEEDIA“, u kojoj je provjeravano čak 1.500 Fejsbuk-stranica velikih, najuglednijih medijskih kuća. Istraživano je kako su promjene algoritama Fejsbuka uticale na interakciju i: rezultati su poražavajući. Pokazalo se da samoproglašeni „alternativni mediji“, oni koji su posebno omiljeni u desničarskim krugovima, skoro da nisu zabilježili nikakve promjene, dok se promjena Fejsbuk-algoritama negativno odrazila na poznate informativne medije.

(Blic)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *