Evropska komisija optužila “Deutsche Bank” za kartelsko udruživanje

Evropska komisija optužila je “Deutsche Bank” i još tri banke za kartelsko udruživanje u segmentu trgovanja obveznicama u sedmogodišnjem periodu do 2015. godine.

Evropska komisija nije imenovala ostale tri banke, koje bi takve optužbe mogle stajati velikih kazni u visini i do desetine njihovog globalnog prometa pokaže li se da su prekršile pravila EU-a o zaštiti tržišne konkurencije.

Iz “Deutsche Bank” su poručili da su aktivno sarađivali s istragom EK i da ne očekuju novčanu kaznu. Komisija je objavila da je istraga fokusirana na ponašanje određenih trgovaca u sve četiri banke.

“Četiri banke razmjenjivale su komercijalno osjetljive podatke i koordiniralo poteze vezano za cijene obveznica iskazane u američkim dolarima, uključujući nadnacionalne, državne i obveznice državnih agencija, poznatije pod nazivom ‘SA bonds'”, stoji u saopštenju EK.

Regulatori širom svijeta prethodnih godina su kaznili finansijsku industriju globama ‘teškim’ više milijardi eura zbog manipulacija referentnim finansijskim instrumentima, napominje Reuters.

Check Also

Izgradnja doma starih u NIkšiću koštaće 2,7 miliona

Uprava javnih radova objavila je tender za prikupljanje ponuda za izgradnju doma za 104 stare …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *