Da li će Vektri biti oprošten dug za koncesiju za šume?

Na današnoj zajedničkoj sjednici skupštinski odbori za poljoprivredu i ekonomiju pokušaće da donesu zaključak kojim bi obavezali Poresku upravu i Upravu za šume da kompaniji “Vektra Jakić” oproste najveći dio duga za koncesiju za šume, pišu Vijesti.

To su osmislili vlasnik i direktor “Vektre Jakić” Dragan Brković i poslanik i predsjednik odbora za poljoprivredu Petar Ivanović. Zaključak skupštinskih odbora, međutim, nije obavezujući, pa bi moguću krivičnu odgovornost snosili direktori ovih uprava koji bi potpisali akta o praštanju dugova. Zbog toga u tim institucijama, prema informacijama “Vijesti”, sa velikom rezervom gledaju na ovu inicijativu.

Državna revizorska institucija je u nekoliko izvještaja utvrdila da su Brkoviću neosnovano smanjivani dugovi. Iz “Vektre” se pozivaju na zaključak Vlade iz decembra 2008. godine kojim su koncesionari koji su privatizovali drvoprerađivačke kompanije oslobođeni posebne naknade ako ispune obaveze o investicionim ulaganjima i socijalnim programima. Oni navode da imaju nalaz revizora da su ispunili te obaveze. Međutim, riječ je o privatnom revizoru, čije mišljenje nije potvrdila nadležna Vladina agencija. Uprava za šume je u junu prošle godine donijela rješenje da “Vektra Jakić” plaća pune naknade, ali je u oktobru promijenila mišljenje i umanjila ih, ali ni takvo rješenje ne može da važi retroaktivno.

Na današnje saslušanje pred dva odbora pozvani su i predstavnici Ministarstva poljoproprivrede, Uprave za šume, Poreske uprave i Državne revizorske institucije. “Vektra Jakić” i još tri Brkovićeve kompanije ne poštuju ugovore o reprogramu duga, zbog čega je Poreska uprava već morala da pokrene mjere prinudne naplate.

Član predsjedništva SDP-a Bojan Zeković juče je pozvao predsjednika Skupštine Ivana Brajovića da spriječi ponižavanje države i ne dozvoli da najveći poreski dužnik saziva i saslušava polovinu Skupštine i Vlade, umjesto da ga nadležni državni organi, primjenjujući zakon, privedu pravdi.

Potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da se umjesto utvrđivanja odgovornosti priprema teren za nove privilegije u vidu otpisa poreskog duga i drugih obaveza kompanijama “Vektre” u režiji poslanika DPS-a, a na štetu države i građana.

Potpredsjednik GP URA Miloš Konatar naveo je da “ostaje da se vidi hoće li Poreska uprava smoći snage da se, kako su najavili, suprotstavi svima koji ne servisiraju svoje obaveze na vrijeme, kao i da li će taster poslanici koji su sada ponovo usamljeni u svojim klupama, odbiti da prave trule kompromise sa onima koji su Crnu Goru zavili u crno.”

Izvor: Vijesti online

Check Also

Crnogorski elektroprenosni sistem dijeli dividendu od preko 7,4 miliona eura

Održana je deveta vanredna Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema, kojom je predsjedavao v.d. izvršnog direktora …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *