Brković: Nikad nijesam tražio benefite, od države nismo dobili ni cent

Dodajte komentar

Vlasnik i direktor “Vektre Jakić” Dragan Brković kazao je danas na zajedničkoj sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i Odbora za turizam i poljoprivredu, da nikad nije tražio benefite od države i da je do uvođenja stečaja 2012. njegova firma bila najuredniji poreski obveznik.

Na zajedničkoj sjednici odbora, obavljeno je konstitutivno saslušanje Brkovića oko primjene koncesionog ugovora između države i Vektre Jakić, sklopljenog 2007. na period od 30 godina, Kompanija “Vektra Jakić” ima 7,3 miliona eura ukupnih dugovanja za poreze i koncesije, od čega je oko 1,5 miliona isključivo poresko dugovanje.

Pročitaj još: Da li će Vektri biti oprošten dug za koncesiju za šume?

Iz Vektre Jakić su poručili da je koncesioni ugovor nepovoljan za tu kompaniju, Smatraju spornim i što Uprava za šume obračunava i zadužuje kompaniju za sirovinu koja nije posječena. Podvukli su da od države u proteklom periodu nijesu dobili nijedan cent, bonitet niti stimulans.

Na konstataciju Branislava Radulovića (DRI) da između državnih organa ne postoji nesaglasje vezano za primjenu koncesionog ugovora sa pljevaljskom kompanijom, te da ta firma nije dostavila neophodne garancije, iz Vektre Jakić su kazali da garancije predstavljaju do sada investiranih 69 miliona u kompaniju, finalna proizvodnja u sektoru drvoprerade i 300 zaposlenih u fabrici, kao i 500 kooperanata.

Na današnje saslušanje pred dva odbora pozvani su i predstavnici Ministarstva poljoproprivrede, Uprave za šume, Poreske uprave i Državne revizorske institucije.

“Vektra Jakić nikad nije tražila benifite od države i uvijek je pomagala državu, do uvođenja stečaja mi smo bili najuredniji poreski obveznici. Moj moto je uvijek bio država i prvo država. Mi kad smo uzeli fabriku to je bio horor. Čuvali smo resurse i nijesmo htjeli da švercujemo drva. Na dan kada je 2012. uveden stečaj imali smo pet miliona plaćenih koncesija”, rekao je Brković u svom obraćanju.

Član menadžmenta kompanije “Vektra Montenegro” Milić Popović kazao je da je koncesioni ugovor izuzetno nepovoljan za kompaniju.

Vektra Jakić ne može više poslovati sa ovako nepovoljnim ugovorom. Firma je zbog tog ugovora pred gašenjem. Kad se uzmu u obzir sva davanja državi onda je ova neprofitabilna djelatnost još neprofitabilnija. Nas zadužuju i oporezuju i za sirovine koje nijesu posječene“, rekao je Popović, naglašavajući da im nije oprošten nijedan cent.

Milosav Anđelić iz Ministarstva poljoprivrede kazao je da je šuma resurs koji treba sačuvati za buduće generacije.

“Analizirajući presjek ugovora sa Vektrom Jakić treba napomenuti da je on potpisan na 30 godina i da su obaveze koncesionara da redovno plaća naknade”, rekao je Anđelić.

Nusret Kalač iz Uprave za šume istakao je da su za njega sporne dvije stvari – obračun koncesione naknade i način na koji se to radilo.

“Uvažavam probleme sa kojima se koncesionar suočava ali mi smo u obavezi da primjenimo članove iz ugovora kojih koncesionar mora da se pridržava i da plati poreski dug”, rekao je Kalač.

Poslanik Raško Konjević (SDP) kazao je da je država imala uslove da raskine ugovor sa kompanijom “Vektra Jakić” jer su prekršeni ključni članovi ugovora.

Poslanik Genci Nimanbegu je konstatovao da je firma Vektra Jakić investirala 69 miliona eura drvnu industriju i da tu investiciju treba štititi.

“Mi moramo naći neko rješenje i donijeti konstruktivne zaključke za ovaj problem”, rekao je Nimanbegu.

Predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje dr Petar Ivanović kazao je da se na konsultativnom saslušanju „neće desiti nikakva revolucija“, napominjući da zaključci koji budu usvojeni na kraju rasprave nijesu obavezujući.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *