Bivšoj predsjednici Argentine sudiće se za korupciju

Dodajte komentar

Bivšoj argentinskoj predsjednici Cristini Kirchner sudiće se u aferi “Korupcijske bilježnice” koja mjesecima potresa Argentinu, saopštio je u četvrtak sud koji je zatražio njeno pritvaranje, premda je zasad štiti zastupnički imunitet.

Sud je potvrdio odluku suca Claudija Bonadija iz septembra po kojoj je Kirchner zajedno sa suprugom Nestorom, predsjednikom od 2003. do 2007, odgovorna za korupcijski sistem u kojem su direktori kompanija isplaćivali vladinim funkcionerima milione dolara u gotovini kako bi dobili ugovore s državom.

Pročitaj još: Podignuta optužnica protiv predsjednika Brazila zbog korupcije i pranja novca

U odluci objavljenoj u argentinskim novinama, sud ujedno naređuje zapljenu njene imovine u vrijednosti od 38 miliona dolara.

Kirchner, senatorka od 2017, ima s tog naslova zastupnički imunitet koji je štiti od pritvora, ali se protiv nje može podignuti optužnica, može joj se suditi i osuditi je, a da nastavi obavljati dužnosti.

Optužena u više drugih afera

U slučaju da je sud osudi, zatvoriti je mogu samo ako većina senatora glasa za ukidanje njenog imuniteta.

Afera “Korupcijskih bilježnica” izbila je 1. augusta nakon objavljivanja sadržaja bilježnica u koje je vozač zamjenika ministra planiranja Roberto Baratta pomno bilježio mjesta i datume kada su direktori građevinskih i kompanija za javne radove predavali vreće s novcem članovima vlade Cristine Kirchner.

Kirchner, koja bi se u oktobru 2019. godine mogla kandidovati za treći predsjednički mandat, optužena je i u više drugih afera, pa i za korupciju, a uskoro bi joj se trebalo suditi.

Aljazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *