Amerikanci istražuju Airbus zbog korupcije

Dodajte komentar

Američko ministarstvo pravde pokrenulo je istragu protiv evropskog proizvođača aviona Airbusa, zbog sumnje na korupciju, što bi za kompaniju moglo značiti novčanu kaznu od nekoliko milijardi dolara, piše Le Monde.

Prema pisanju Le Mondea, američko ministarstvo pokrenulo je istragu protiv Airbusa zbog sumnje u “neprimjerene poslovne metode” krajem 2017. godine. Kompaniju su obavijestili o istrazi krajem ljeta ove godine. Iz Airbusa su saopštenjem poručili da sarađuju s američkim vlastima.

Istraga je proizašla iz Airbusove objave s početka 2016. godine da nisu obavijestili vlasti o isplatama posrednicima prilikom dogovaranja nekoliko poslova, posebno u Aziji.

Nekoliko mjeseci nakon toga britanska Služba za teške prevare otvorio je istragu zbog sumnje u prevaru, mito i korupciju u vidu “nepravilnosti vezanih uz nezavisne konsultante”. Britanski istražitelji su sarađivali s francuskim kolegama koje su pokrenule sopstvenu istragu.

Iz Airbusa su u oktobru 2017. godine upozorili da bi istrage mogle ‘značajno uticati’ na njihove poslovne rezultate.

Ove godine su saopštili da su američke vlasti zatražile informacije o poslovima koje su predmet istraga u Britaniji i Francuskoj, a “mogle bi potpadati pod jurisdikciju SAD”.

Ako istraga američkog ministarstva dovede do krivičnog postupka protiv Airbusa i ako kompanija bude proglašena krivom za korupciju, mogla bi na pet godina biti isključena iz međunarodnih tendera, upozorava francuski list.

Le Monde izveštava i da je Airbus nedavno ukinuo odjeljenje za strategiju i organizaciju marketinga (SMO), čiji su direktori nadgledali posrednike u sklapanju poslova od 2009. do 2013. godine.

U Airbusu se nadaju da će se američko ministarstvo pravosuđa pridružiti istragama francuskih i britanskih vlasti jer bi time možda mogli raspodijeliti kaznu na tri dijela, umjesto da se u SAD suoče s ogromnom novčanom kaznom i potencijalno brojnim sudskim sporovima.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *