Rasprava o budžetu naredne sedmice

Dodajte komentar

Skupštinska rasprava o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu počeće u sledeću srijedu, 26. decembra.

Na jučerašnjem Kolegijumu Skupštine dogovoreno je da rasprava traje tri dana, odnosno do 28. decembra, prenijela je juče agencija Mina biznis. Predloženim zakonom predviđen je ukupan iznos primitka i izdataka od 2,38 milijardieura.

Od toga tekući budžet iznosi 910,74 miliona eura, budžet državnih fondova 700 miliona, kapitalni 320,93 miliona, transakcije finansiranja 432,35 miliona, a rezerve 20 miliona.

“Izvorni prihodi budžeta u narednoj godini planirani su u iznosu od 1,82 milijardi eura, ili 38,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i u odnosu na procjene za ovu godinu veći su 71 milion eura. Ukupni izdaci planirani su 1,97 milijardi eura ili 41,1 odsto BDP-a i veći su za 40 miliona. Ministar finansija Darko Radunović kazao je ranije da je rast ukupnih izdataka dominanto uslovljen dodatnim ulaganjem u infrastrukturu”, navodi se u tekstu.

Dodaju da je Radunović saopštio da budžet za narednu godinu karakteriše brži rast prihoda u odnosu na rashode, čime se postiže opadajući trend budžetskog deficita koji je za narednu godinu projektovan na nivou od 142,2 miliona eura nominalno, odnosno 2,97 odsto BDP-a.

Prema njegovim riječima, planirani nivo prihoda ne uključuje efekte implementacije projekta ekonomskog državljanstva, dok ukupni izdaci ne uključuju očekivane efekte sprovođenja reforme javne uprave kroz optimizaciju broja zaposlenih. Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je u utorak Skupštini da usvoji Predlog zakona o budžetu za narednu godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *